Nejlepší recepty na šunkofleky: česká klasika tradičně i moderně


Zapečené flíčky jsou v Česku nestárnoucí klasikou.

Zavzpomínejte na dětství a připravte si domácí šunkofleky podle tradičního receptu.

Nebo byste je radši trochu ozvláštnili?

Inspirujte se a zkuste třeba šunkofleky s houbami nebo se smetanou.

Anebo koukněte na pár malých tipů, které toto obyčejné jídlo zcela pozvednou.

Otestovali jsme pro vás minitrouby, které se hodí do malé kuchyně nebo na chatu. Podívejte, jak v testu obstály a co všechno zvládnou.

Zdravé šunkofleky se zelím

Kyselé zelí posiluje imunitu a dodává tělu celou řadu vitaminů. Těstoviny navíc chuťově osvěží.

Ingredience

  • 300 g těstovin
  • 200 g uzeného masa
  • 150 g kysaného zelí
  • 1 PL plnotučné hořčice
  • 1 PL sádla
  • 3 vejce
  • sůl, pepř

Postup

  1. Dle návodu uvařte těstoviny
  2. Maso nakrájejte na kostičky
  3. V misce smíchejte zelí a lžíci hořčice
  4. Přidejte maso a slité těstoviny
  5. Vše promíchejte
  6. Zapékací mísu vymažte sádlem
  7. Smeš s těstovinami přendejte do zapékací mísy a zalijte vejci rozšlehanými se solí a pepřem
  8. Pečte 30 minut na 180°

Těsto na domácí šunkofleky

Už jste někdy zkoušeli vyrobit těstoviny doma? Pokud ano, víte, že ať jsou ty kupované sebelepší, nemohou se domácím vyrovnat. Pokud ne, je nejvyšší čas to změnit. Není to vůbec tak složité, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Ingredience

  • 350 g hrubé mouky
  • 3 vejce
  • 1 PL oleje
  • špetka soli

Postup

  1. Do mouky vmíchejte sůl a vejce
  2. Vše důkladně hněťte rukama, dokud nevznikne hladké těsto
  3. Přikryjte ho čistou utěrkou a nechte 15 minut odležet
  4. Poté si těsto rozdělte na několik dílů a každý vyválejte v tenký plát
  5. Rozkrájejte na čtverečky, podle toho, jak chcete mít flíčky velké
  6. Vařte ve vroucí osolené vodě 10 minut
How to Make Pasta - Without a Machine

Pár malých tipů a vychytávek

Pokud jste z masa odstranili nějaké nelibové části, kůži nebo máte jiné skrojky, dejte je do vody, ve které se vaří těstoviny. Získají tím lepší chuť.

Nejznámější je recept na šunkofleky s uzeným masem, ale místo něj můžete použít cokoliv co vám leží doma. Zbyla vám šunka, nebo kus salámu? Šup s tím do pekáče. Skvěle se hodí také uzená žebra.

Do jídla můžete přidat i oblíbenou zeleninu (Postupujte podle receptu Zapečené šunkofleky s houbami a houby nahraďte zeleninou dle výběru). Skvěle se hodí hrášek, špenát, nebo chřest

TIP: Zjistěte proč je chřest označován jako superpotravina nebo jak ho připravit

Deset minut před koncem pečení zasypte šunkofleky nastrouhaným sýrem. Vytvoří na nich výbornou krustu a celkově pokrm pozvedne.

Šunkofleky v remosce? Žádný problém. Naopak, jestli ji vlastníte, neváhejte ji na zapékaní použít.

K zapečeným těstovinám se skvěle hodí kyselá okurka nebo červená řepa.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.