Milujete italskou kuchyni? Neváhejte vyzkoušet recepty na těsto na pizzu v poklidném prostředí vlastní kuchyně.
Vykouzlete ty nejúžasnější pochoutky a potěšte své blízké i přátelé.
Neváhejte ochutnat jednotlivé druhy těsta a zjistit, které vám vyhovuje nejlépe, je nejchutnější a nejkřupavější.
Zkrátka jestli splňuje všechny vaše předpoklady pro tu nejlepší italskou pochoutku, co lze připravit.
Naše recepty
Něco málo z historie
Představovat tuto pochoutku oblíbenou po celém světě snad ani není potřeba. Není však na škodu mrknout na pár zajímavých údajů. Starověcí Egypťané připravovali koláče, které byly svým způsobem určitou variantou pizzy. Později se je od nich naučili péct Římané.
První pizzerie se začaly objevovat už koncem 17. století. Tou dobou zažívala svůj boom rajčata a tak se už v 18. století začala objevovat pizza, v takové podobě, jaká je až do teď.
Roku 1889 vznikla ta vůbec nejznámější a nejproslulejší pizza a to Margherita, která nesla jméno oblíbené královny. Na její počest zářila pizza v barvách Itálie, tedy červená, zelená a sýr. To znamená rajče + bazalka + sýr.
Postupně se pizza dostala do celého světa a například v USA měli svou první oficiální pizzu až v roce 1943. Byla to pizza, nesoucí název Chicago-Style. Rok 1948 zaznamenal prodej úplně prvního těsta na pizzu, které bylo připravené předem, přičemž v roce 1957 se na trhu objevila první zmrazená pizza. Netrvalo dlouho a toto populární jídlo se stalo součástí dnes již hojně rozvinutých fast-food stravovacích zařízení.
Zajímavosti o pizze
V dnešní době je běžné, že se každý den slaví něco důležitého či zajímavého. Proto vás určitě nepřekvapí, že i pizza má svůj velký den.
Věřte nebo ne, ale na 9. únor připadá Mezinárodní den pizzy. Ostatně pizza patří zejména v Itálii k neoblíbenějším jídlům a podle různých průzkumů je to nejpopulárnější pokrm u 82 % obyvatel.
V osmdesátých letech 20. století dokonce na Floridě upekli obří pizzu, která se rozdělila skoro na 95 tisíc porcí. Jde tak o naprosté prvenství v USA. To v Římě upekli největší pizzu na světě roku 2012. Měla 1 261 metrů čtverečních a mohl si na ní pochutnat opravdu kdokoliv, protože byla zcela bez lepku.
Dokonce je dobré zmínit, že existuje i zcela neoficiální hlavní město pizzy a to Sao Paulo v Brazílii. Za svou přezdívku vděčí tomu, že tam funguje více než 6 000 pizzerií či restaurací a tomu podobných provozu, kde se pizza pravidelně servíruje.
Jaké jsou nejběžnější druhy pizzy?
- Margherita
- Napoletana
- Tonno
- Quatro formaggi
- Frutti di Mare
- Capricciosa
- Diavola