Plněné papriky, plněné brambory či plněné cukety určitě znáte.
Nádivkou se dají ale oživit i mnohé další druhy zeleniny.
Třeba i obyčejná „cibule“.
Vyzkoušejte naše recepty na plněnou cibuli.
Uvidíte, že vás mile překvapí.
Naše recepty
Čím naplnit cibuli?
Cibule je základem mnoha pokrmů, i když mnoho z nás její důležitost poněkud podceňuje. Možná vás proto překvapí, že i sama o sobě se cibule může stát opravdovou lahůdkou. Stačí ji naplnit. Čím? Většinou věcí, které máte běžně doma v ledničce a často nevíte, co s nimi.
Pokud chcete z plené cibule vytvořit plnohodnotné jídlo, doporučuje se především její naplnění mletým masem nebo směsí zeleniny. Použít ale můžete též rozmanité uzeniny, například slaninu nebo šunku, a samozřejmě pestrou paletu sýrů a chybu neuděláte ani s houbami.
Pro dodání chuti se často využívají čerstvé bylinky, jako je petrželka, k posypání vrchní části cibule můžete použít nejen sýr, ale také strouhanku.
Základem úspěchu receptů na plněnou cibuli je vybrat si kvalitní a pevnou cibuli a mít trpělivost při jejím dlabání nebo odstraňování jednotlivých vrstev. Nezáleží na tom, zda použijete cibuli žlutou, červenou nebo bílou. Jak můžete vidět v tabulce, jejich nutriční hodnoty jsou podobné.
Červená cibule (100 g) | Žlutá cibule (100 g) | Bílá cibule (100 g) | |
Voda | 88,6 g | 90,1 g | 91,3 g |
Energetická hodnota | 44 kcal | 38 kcal | 36 kcal |
Bílkoviny | 0,94 g | 0,83 g | 0,89 g |
Tuky | 0,1 g | 0,05 g | 0,13 g |
Sacharidy | 9,93 g | 8,61 g | 7,68 g |
Vláknina | 3,97 g | 2,71 g | 1,2 g |
Cukry | 5,76 g | 5,82 g | 5,76 g |
Vápník | 17 mg | 15 mg | 21 mg |
Hořčík | 11,4 mg | 9 mg | 9,3 mg |
Fosfor | 41 mg | 34 mg | 29 mg |
Plněnou cibuli můžete v závislosti na náplni servírovat s čerstvým pečivem, brambory, zeleninovým salátem i rýží.