S lilkem se na našich stolech v rozmanité podobě setkáváme stále častěji.
Nejčastěji se konzumuje grilovaný či zapékaný.
Stejně dobře ale chutná i v „tekuté“ podobě.
Vyzkoušejte naše recepty na polévku z lilku.
Podávat je někdy můžete nejen teplé, ale též studené.
Naše recepty
Proč zařadit lilek do svého jídelníčku?
Lilek neboli baklažán patří společně s bramborami a rajčaty mezi lilkovité rostliny. Tepelně nezpracované plody mohou být do určité míry jedovaté, proto se vždy doporučuje jejich tepelné zpracování.
Recepty na polévku z lilku jsou nejen chutné, ale také zdravé. Velmi oblíbená je konzumace grilovaného nebo pečeného lilku. Kromě toho se z něj dají připravit různé druhy pomazánek a stejně dobře chutná i v různých zeleninových či masových směsích. V neposlední řadě se dá též nakládat.
Lilek v sobě ukrývá nemalé množství vitamínů a minerálních látek, které mají blahodárný vliv na náš organismus. Z vitamínů je to především vitamín C, provitamín A a vitamín E, z minerálních látek draslík, hořčík či vápník.
Srovnání vitamínů a minerálů v neoloupaném a oloupaném lilku:
Lilek syrový neloupaný (500 g) | Lilek syrový loupaný (500 g) | |
Vápník | 49,3 mg | 41,2 mg |
Železo | 1,26 mg | 1,05 mg |
Hořčík | 76,7 mg | 64,1 mg |
Fosfor | 132 mg | 110 mg |
Měď | 0,44 mg | 0,37 mg |
Mangan | 1,27 mg | 1,06 mg |
Selen | 1,64 μg | 1,37 μg |
Niacin | 3,56 mg | 2,97 mg |
Cholin | 37,8 mg | 31,6 mg |
Lutein + zeaxantin | 197 μg | 165 μg |
Vitamin E | 1,64 mg | 1,37 mg |
Vitamin K | 19,2 μg | 16 μg |
Vitamin C | 12,1 mg | 10,1 mg |
Všechny lilkové polévky znamenitě chutnají s čerstvě upečenými domácími bagetami!