4 snadné recepty na lilkovou polévku. Vyzkoušejte je všechny!

S lilkem se na našich stolech v rozmanité podobě setkáváme stále častěji.

Nejčastěji se konzumuje grilovaný či zapékaný.

Stejně dobře ale chutná i v „tekuté“ podobě.

Vyzkoušejte naše recepty na polévku z lilku.

Podávat je někdy můžete nejen teplé, ale též studené.

Proč zařadit lilek do svého jídelníčku?

Lilek neboli baklažán patří společně s bramborami a rajčaty mezi lilkovité rostliny. Tepelně nezpracované plody mohou být do určité míry jedovaté, proto se vždy doporučuje jejich tepelné zpracování. 

Recepty na polévku z lilku jsou nejen chutné, ale také zdravé. Velmi oblíbená je konzumace grilovaného nebo pečeného lilku. Kromě toho se z něj dají připravit různé druhy pomazánek a stejně dobře chutná i v různých zeleninových či masových směsích. V neposlední řadě se dá též nakládat.

Lilek v sobě ukrývá nemalé množství vitamínů a minerálních látek, které mají blahodárný vliv na náš organismus. Z vitamínů je to především vitamín C, provitamín A a vitamín E, z minerálních látek draslík, hořčík či vápník.

Srovnání vitamínů a minerálů v neoloupaném a oloupaném lilku:

 Lilek syrový neloupaný (500 g)Lilek syrový loupaný (500 g)
Vápník49,3 mg41,2 mg
Železo1,26 mg1,05 mg
Hořčík76,7 mg64,1 mg
Fosfor132 mg110 mg
Měď0,44 mg0,37 mg
Mangan1,27 mg1,06 mg
Selen1,64 μg1,37 μg
Niacin3,56 mg2,97 mg
Cholin37,8 mg31,6 mg
Lutein + zeaxantin197 μg165 μg
Vitamin E1,64 mg1,37 mg
Vitamin K19,2 μg16 μg
Vitamin C12,1 mg10,1 mg

Všechny lilkové polévky znamenitě chutnají s čerstvě upečenými domácími bagetami!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.