Rizoto se dá připravit v mnoha rozmanitých variantách.
S masem, zeleninou, houbami i mořskými plody.
Hledáte nějaký ještě nevyzkoušený způsob?
Načerpejte inspiraci z našich receptů na rizoto s čekankou!
Překvapí vás svou chutí i snadností přípravy.
Naše recepty
Proč zařadit čekanku do svého jídelníčku?
Zatímco naše babičky si pod pojmem čekanka vybavily rostlinu s modrými květy, jejíž kořen se využíval pro výrobu kávové náhražky. Pro nás může být čekanka i lahodnou zeleninou.
V tomto ohledu máme na mysli čekanku salátovou, známou též jako červená čekanka, která pochází ze Středozemí a s trochou nadsázky řečeno se podobá malé hlávce červeného zelí nebo hlávkového salátu.
Nejčastěji se s ní pod označením radicchio setkáme v italské kuchyni, kde jsou velmi oblíbené právě na recepty na rizoto s čekankou.
Tato zelenina je charakteristická nahořklou chutí, které se ale částečně zbaví tepelným zpracováním. Dejte si pozor na to, jak ji skladujete, nejlepší způsob je ve vlhké papírové utěrce v ledničce. Pokud ji naopak necháte na světle, její hořkost se ještě zvýrazní.
V neposlední řadě červená čekanka obsahuje mnoho cenných živin a dalších zdraví prospěšných látek.
Čekanka salátová (100 g) | |
Vitamín A | 27 IU |
Vitamín B1 | 0,016 mg |
Vitamín B2 | 0,028 mg |
Vitamín B3 | 0,225 mg |
Vitamín B5 | 0,269 mg |
Vitamín B6 | 0,057 mg |
Vitamín C | 8 mg |
Vitamín E | 2,26 mg |
Draslík | 302 mg |
Fosfor | 40 mg |
Hořčík | 13 mg |
Měď | 0,341 mg |
Vápník | 19 mg |
Zinek | 0,62 mg |
Železo | 0,57 mg |
Další oblíbenou nevšední zeleninou pro přípravu rizota je dýně. Vyzkoušejte naše lahodné recepty na dýňové rizoto a prozařte si s jeho krásnou barvou podzim.