Recepty na čekankové rizoto 4x jinak. Zdravé, výživné, chutné a zároveň rychlé! 

Rizoto se dá připravit v mnoha rozmanitých variantách.

S masem, zeleninou, houbami i mořskými plody.

Hledáte nějaký ještě nevyzkoušený způsob?

Načerpejte inspiraci z našich receptů na rizoto s čekankou!

Překvapí vás svou chutí i snadností přípravy.

Proč zařadit čekanku do svého jídelníčku?

Zatímco naše babičky si pod pojmem čekanka vybavily rostlinu s modrými květy, jejíž kořen se využíval pro výrobu kávové náhražky. Pro nás může být čekanka i lahodnou zeleninou.

V tomto ohledu máme na mysli čekanku salátovou, známou též jako červená čekanka, která pochází ze Středozemí a s trochou nadsázky řečeno se podobá malé hlávce červeného zelí nebo hlávkového salátu.

Nejčastěji se s ní pod označením radicchio setkáme v italské kuchyni, kde jsou velmi oblíbené právě na recepty na rizoto s čekankou.

Tato zelenina je charakteristická nahořklou chutí, které se ale částečně zbaví tepelným zpracováním. Dejte si pozor na to, jak ji skladujete, nejlepší způsob je ve vlhké papírové utěrce v ledničce. Pokud ji naopak necháte na světle, její hořkost se ještě zvýrazní.

V neposlední řadě červená čekanka obsahuje mnoho cenných živin a dalších zdraví prospěšných látek.

Čekanka salátová (100 g)
Vitamín A27 IU
Vitamín B10,016 mg
Vitamín B20,028 mg
Vitamín B30,225 mg
Vitamín B50,269 mg
Vitamín B60,057 mg
Vitamín C8 mg
Vitamín E2,26 mg
Draslík302 mg
Fosfor40 mg
Hořčík13 mg
Měď0,341 mg
Vápník19 mg
Zinek0,62 mg
Železo0,57 mg

Další oblíbenou nevšední zeleninou pro přípravu rizota je dýně. Vyzkoušejte naše lahodné recepty na dýňové rizoto a prozařte si s jeho krásnou barvou podzim.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.