Inspirativní recepty na saláty z rýže v 6 různých variantách 

Rozmanité druhy salátů jsou oblíbeným letním obědem i večeří.

Zkuste si ho připravit s pomocí ingredience, kterou většina z nás konzumuje spíše jako přílohu.

Inspirujte se našimi recepty na rýžový salát.

Dá se připravit v mnoha variantách a jeho příprava je velmi snadná.

Který vyzkoušíte jako první?

Jakou rýži použít na rýžový salát?

Příprava salátu je obvykle velmi jednoduchá a fantazii se při ní meze nekladou. Jedinou věc, kterou u receptů na rýžový salát musíte dodržet, je správný druh rýže. Je totiž důležité, abyste zvolili takovou, která i po uvaření zůstane pevná a nelepivá.

  • Rýže Ribe – druh parboiled rýže, která před loupáním prochází úpravou v páře. Je ideální volbou, protože si zachovává svůj tvar a strukturu.
  • Rýže Carnaroli nebo Arborio – tyto dvě odrůdy jsou ideální pro přípravu rizota, ale hodí se i do rýžových salátů. Zrna jsou velká a robustní a zachovávají si dobrou strukturu i po uvaření.
  • Rýže Basmati – je vhodná do salátu s mořskými plody
  • Rýže Thaibonnet – má dlouhá, kuželovitá zrna, která jsou ideální pro rýžový salát. Zrna navíc zůstávají dobře oddělená a mají lehkou strukturu.
  • Rýže Venus – odrůda černé rýže pěstovaná v Itálii. Je vhodná zejména do rýžových salátů s rybami, mořskými plody a zeleninou.

Proplachovat, nebo neproplachovat?

Další veledůležitá zásada zní – rýži nikdy neproplachujte pod studenou vodou. Zcela byste tím odstranili škrob. Místo toho ji rozprostřete na tác nebo do mělké mísy, vidličkou ji načechrejte a poté nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Chcete-li proces urychlit, můžete nádobu s rýží umístit do dřezu naplněného studenou vodou.

Ochucení a skladování

Tento lahodný pokrm se dá upravovat na tisíc způsobů. Oblíbené jsou nejen vegetariánské varianty s různými druhy zeleniny, ale také verze s mořskými plody, tuňákem, lososem či kuřecím masem.

Pokud chcete, můžete salát dochutit majonézou. Nicméně podle našeho názoru do čerstvě připraveného rýžového salátu majonézu není nutné dávat.

Tento pokrm má velkou výhodu v tom, že jej lze připravit předem a konzumovat za studena. Stejně tak ho lze skladovat v chladničce po dobu 2 až 3 dnů. Stačí ho vložit do vzduchotěsné nádoby nebo přikrýt potravinovou fólií, aby zůstal čerstvý a zachoval si všechny chutě.

Oblíbeným letním pokrmem jsou i rozmanité druhy rizota. Inspirujte se našimi recepty na rizoto. Máme pro vás hned 7 různých variant.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.