Připravte si naše nejlepší recepty s tofu!
Oživte si svůj jídelníček a dejte odpočinout trávení, od těžkých masitých jídel!
Jestli ke všemu rádi zkoušíte nové recepty, pak je tento článek to pravé pro vás!
Vyzkoušejte asijskou klasiku nebo třeba křupavé tofu nugetky z trouby.
Naše recepty
Co je to tofu?
Tofu je tradiční asijská pochoutka, která vznikla v Číně zhruba dvě století před naším letopočtem. K nám se tofu dostalo až ve 20. století a doslova si podmanilo celou Evropu. Tofu je totiž chutné, zdravé, vegetariánské i veganské, bezlepkové, bohaté na proteiny, naopak chudé na sacharidy i tuky, takže vlastně téměř ideální potravina. A z čeho je tedy tofu vyrobeno?
Základ tofu tvoří mléko vytvořené ze sójových bobů, které se smísí se srážedlem a výsledkem je v podstatě rostlinný sýr. Pokud se dodrží správný postup výroby, nemá výsledný produkt charakteristickou luštěninovou pachuť a v přírodní podobě je připraveno na dochucení a další úpravu.
Přírodní tofu můžete jíst i syrové, ovšem jeho houbovitá struktura je ideální na marinování a kořenění. Dáky tomu má téměř univerzální použití v kuchyni jakožto náhražka masa- skvěle vstřebává všechny chutě koření, které mu dodáte. Navíc se s ním dobře pracuje.
Druhy
V našich obchodech je již tofu běžně k dostání, jelikož tvoří součást zdravého jídelníčku, který je v posledních letech velmi populární. Existují dva základní druhy tofu- tvrdé a hedvábné.
Hedvábné tofu má konzistenci krémového sýra a zejména ve veganské kuchyni má srovnatelné využití- používá se do sladkých dezertů, ale vytvořit z něj můžete i kuličky ke smažení.
Klasické “tvrdé” tofu můžete koupit buď v přírodní variantě, nebo různě marinované, např. bylinkové, chilli, lahůdkové… Nejoblíbenější a pravděpodobně nejchutnější je potom uzené tofu, které je chuťově srovnatelné např. s uzeným sýrem.
Na co si dát při konzumaci tofu naopak pozor:
- tofu a všechny sójové výrobky obsahují velké množství oxalátu- nevhodné pro lidi trpící ledvinovými kameny obsahující oxalát
- některé studie naznačují, že zvýšená konzumace sóji může souviset s vyšší mírou rakoviny prsu, souvislost ane nebyla zcela prokázána
- fytoestrogen v sójových produktech může mít mírně feminizační účinek (vývoj prsu u mužů), nebo mít dopad na plodnost
- sójové produkty pocházející z USA jsou často geneticky modifikovány (GMO) – řešením je kupovat tofu v biokvalitě
- sójové produkty mohou být zpracovány hexanem (rozpouštědlo) – řešením je kupovat tofu v biokvalitě
Sója nemusí být je ve formě tofu- vyzkoušejte i další skvělé recepty ze sóji.