Pokud jezdíte často do Itálie, jistě jste si všimli, že místní obyvatelé milují nejen těstoviny, ale také rizoto.
V restauracích narazíte na mnoho variant.
K těm nejtradičnějším patří risotto alla milanese.
Je krémové a díky jedné z ingrediencí krásně žluté.
Načerpejte inspiraci z našich receptů na šafránové rizoto!
Určitě si ho zamilujete.
Naše recepty
Co je milánské rizoto a proč je tak slavné?
Risotto alla milanese, známé též jako šafránové rizoto, je jedním ze symbolů kulinářského bohatství regionu Lombardie. Jeho vznik se datuje do roku 1574 a údajně souvisí se stavbou milánské katedrály.
Na stavbě se podílel jistý Valerio di Fiandra, mistr sklář, který svému pomocníkovi přezdíval Zafferano kvůli jeho posedlosti barvit sklo na žluto.
Právě Zafferano, ať už proto, aby bojkotoval svatbu mistrovy dcery, nebo z legrace, nechal při svatební hostině přidat do rizota koření, které ho mělo zkazit. To se ale nestalo, naopak všichni hosté ho považovali za vynikající.
Příprava milánského rizota vyžaduje pečlivost a pozornost věnovanou detailům, aby se co nejlépe projevila šafránová chuť a dosáhlo se krémové konzistence, která je pro něj charakteristická.
Základem je kvalitní vývar, rýže s kratším a kulatějším tvarem zrn a samozřejmě šafrán, který dodává rizotu jeho zlatavou barvu a výraznou vůni.
Další oblíbenou a nevšední ingrediencí pro přípravu rizota je čekanka. Vyzkoušejte naše lahodné recepty na čekankové rizoto.