Co spojuje řízek, sýr, květák a žampiony?
Všechny jsou populárními smaženými pochoutkami.
Milujete tyto křupavé dobroty?
Vyzkoušejte naše recepty na smažený lilek!
Uvidíte, že budete mile překvapeni a tento pokrm si brzy najde cestu i na váš stůl.
Naše recepty
Jak dokonale usmažit lilek?
- Nejprve nakrájejte lilek na plátky.
- Jaká je ideální tloušťka? Záleží na to, zde chcete, aby byl křupavý nebo šťavnatý. Pro křupavé lupínky můžete použít mandolínu, jinak je nakrájejte na plátky o tloušťce maximálně 1 cm.
- Lilky vložte do cedníku, osolte je hrubou solí a nechte je alespoň hodinu stát. Tímto krokem se odstraní hořká chuť, voda a lilky změknou.
- Lilky opláchněte, abyste je zbavili přebytečné soli, a osušte, jinak zůstanou při vaření příliš měkké.
- V závislosti na receptu lilek obalte.
- Plátky osmažte na řepkovém či slunečnicovém oleji. Je důležité, aby lilky při smažení v oleji „plavaly“. Pokud jsou tenké, stačí jim pár minut, pokud jsou silnější, nechte je dobře zhnědnout.
- Po osmažení nechte lilky okapat na talíři vyloženém papírovými utěrkami a na závěr je můžete osolit.
Lilek nemusíte krájet jen na plátky, ale také na kostičky ty tyčinky. Příprava a vaření probíhá stejným způsobem.
Jste milovníci smažených vegetariánských pokrmů? Vyzkoušejte lahůdku v podobě smažených žampionů!