Snadné recepty na vejce çilbir ve 4 různých variantách. Vyzkoušejte je všechny!

Vajíčka jsou, navzdory mnoha mýtům a předsudkům, které o nich stále kolují, zdravým pokrmem.

Obsahují velké množství bílkovin, vitamínů, minerálů i zdravých tuků.

Už vás nebaví konzumovat je neustále jen jako míchaná či uvařená natvrdo?

Načerpejte inspiraci z našich receptů na turecká vejce.

Konzumovat je můžete k snídani, svačině, obědu i večeři!

Co je çilbir?

Çilbir je jedním z nejoblíbenějších snídaňových pokrmů v turecké kuchyni. Jednodušeně řečeno jde o ztracená vejce podávaná na česnekovém dipu z jogurtu a přelitá kořeněnou máslovou omáčkou, jejíž tajnou ingrediencí jsou chilli papričky aleppo.

Ty mají jemnější chuť než klasické chilli a slouží spíše k přidání vrstev chuti než k pálivosti, ale pokud chcete pikantnější variantu, můžete přidat i jiné druhy chilli papriček. Recepty na turecká vejce připravíte během několika málo minut.

Tipy a triky na přípravu tureckých vajec

  • Nejlepší je používat hustý řecký jogurt.
  • Jogurt musí mít pokojovou teplotu, během vaření vajec neukládejte jogurtovou směs do chladničky.
  • Z bylinek se nejvíce hodí čerstvý kopr a máta.
  • Přidání octa do vody pomáhá vejcím udržet si během vaření svůj tvar.
  • Voda by měla být při vaření vajec vroucí, nikoliv vařící.
  • Máslo se snadno spálí, proto při přípravě omáčky neodcházejte.
  • Turecká vejce by se měla podávat ihned, když jsou všechny ingredience teplé.
  • Tradičně se pokrm servíruje s křupavým chlebem, který se používá též k „vyčištění“ posledních zbytků na talíři.

Vejce se ale dají připravit i mnoha jinými způsoby, inspirujte se našimi recepty na vejce v pekle. Jsou chutná a skvěle zasytí!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.