Vajíčka jsou, navzdory mnoha mýtům a předsudkům, které o nich stále kolují, zdravým pokrmem.
Obsahují velké množství bílkovin, vitamínů, minerálů i zdravých tuků.
Už vás nebaví konzumovat je neustále jen jako míchaná či uvařená natvrdo?
Načerpejte inspiraci z našich receptů na turecká vejce.
Konzumovat je můžete k snídani, svačině, obědu i večeři!
Naše recepty
Co je çilbir?
Çilbir je jedním z nejoblíbenějších snídaňových pokrmů v turecké kuchyni. Jednodušeně řečeno jde o ztracená vejce podávaná na česnekovém dipu z jogurtu a přelitá kořeněnou máslovou omáčkou, jejíž tajnou ingrediencí jsou chilli papričky aleppo.
Ty mají jemnější chuť než klasické chilli a slouží spíše k přidání vrstev chuti než k pálivosti, ale pokud chcete pikantnější variantu, můžete přidat i jiné druhy chilli papriček. Recepty na turecká vejce připravíte během několika málo minut.
Tipy a triky na přípravu tureckých vajec
- Nejlepší je používat hustý řecký jogurt.
- Jogurt musí mít pokojovou teplotu, během vaření vajec neukládejte jogurtovou směs do chladničky.
- Z bylinek se nejvíce hodí čerstvý kopr a máta.
- Přidání octa do vody pomáhá vejcím udržet si během vaření svůj tvar.
- Voda by měla být při vaření vajec vroucí, nikoliv vařící.
- Máslo se snadno spálí, proto při přípravě omáčky neodcházejte.
- Turecká vejce by se měla podávat ihned, když jsou všechny ingredience teplé.
- Tradičně se pokrm servíruje s křupavým chlebem, který se používá též k „vyčištění“ posledních zbytků na talíři.
Vejce se ale dají připravit i mnoha jinými způsoby, inspirujte se našimi recepty na vejce v pekle. Jsou chutná a skvěle zasytí!