Bez medu se neobejdou nejen perníčky, ale i mnoho dalších sladkostí.
Dodá jim nejen lahodnou chuť a vůni, ale má vliv i na jejich konzistenci.
Rádi byste z něj dětem i sobě připravili nevšední pochoutku?
Vyzkoušejte naše recepty na turecký med!
Uvidíte, že všechny oslní.
Naše recepty
Užitečné tipy a rady, jak připravit turecký med
Turecký med je název pro tradiční cukrovinku, kterou má většina z nás spojenou především s poutěmi. Název odkazuje na zemi, kterou považuje za její kolébku. Pravděpodobně se ale mýlíme.
Cukrovinka připravovaná z medu, cukru, bílků a ořechů, má totiž své kořeny s největší pravděpodobností v jižním Španělsku, které bylo ve středověku pod nadvládou Arabů. Zde je známá jako rurrón neboli ořechový nugát, přičemž slovo nugát souvisí se způsobem přípravy.
- Recepty na turecký med nejčastěji obsahují lískové ořechy, mandle nebo pistácie. Můžete ale použít i ořechy vlašské, kešu ořechy nebo arašídy.
- Pro ozvláštnění chuti můžete přidat i další ingredience, především citronovou či pomerančovou kůru, sušené či kandované ovoce, kokos nebo vanilku.
- Pokud nemáte rádi, když se vám turecký med lepí na prsty, slepte směsí dortové oplatky nebo použijte jedlý papír.
- Ke krájení tureckého medu je třeba ostrý nůž, případně je možné směsí naplnit formu na led, a tak vzniknou malé kousky, které krájet není třeba.
Dalším oblíbeným dezertem z Blízkého východu je baklava. Připravte si ji hned v několika rozmanitých variantách s našimi recepty na baklavu.