Vanilkové rohlíčky, mandlové rohlíčky, rohlíčky s vlašskými ořechy nebo vanilkové rohlíčky polomáčené v čokoládě.
Delikátně drobivé, máslové s vanilkovým nádechem.
Takový pocit nastane ve vašich ústech, až se do vašeho rohlíčku zakousnete.
Pojďme si představit nejrůznější jednoduché recepty na toto vánoční cukroví.
Naše recepty
Jak si vyrobit vlastní vanilkový cukr?
Úplně jednoduše. Stačí vám k tomu vanilkový lusk a krystalový cukr. Chuť a síla vanilkového cukru závisí na počtu vanilkových lusků a také množství cukru, které chcete vyrobit.
TIP: Do 1 kg cukru je ideální vložit 1 ks vanilkového lusku.
Vanilkový lusk podélně rozřízněte a vložte společně s cukrem do uzavřené nádoby (nejlépe skleněné). Nechte takto několik dnů. Občas můžete protřepat.
Po týdnu lusk vyndejte a máte skvělý vanilkový cukr.
Oblíbený favorit vánočních svátků
Přestože je tento druh cukroví oblíbený po celé Evropě, vznikl ve Vídni v Rakousku před zhruba 400 lety, když na oslavu vítězství nad osmanskými Turky, Rakušané vytvořili místní pečivo ve tvaru půlměsíce („kipferl“), které se nacházelo právě na tureckém praporu.
Když válka s Turky pokračovala, přišli Rakušané s dalším půlměsíčním pečivem, z nějž nejznámější se dostalo do Francie, známé jako Croissant.
Jak již bylo zmíněno výše, jedná se právě o sušenkové cukroví. Přestože najdete recepty, které obsahují vejce, tradičně tato přísada není zahrnuta. I když si přidáním vajec usnadníte práci s těstem, odolejte tomuto pokušení, protože tak jedině zjistíte, že tradiční bezvaječné vanilkové rohlíčky se díky své křehkosti přímo rozpadají v ústech.
Inspirujte se a zkuste si také upéct nejlepší linecké cukroví.
Dobré chutnání!