Že vám tahle těstovina nic neříká? Pak vyzkoušejte naše recepty z tarhoni, které vám ji přiblíží.
Jedná se o tradiční pochutinu používanou v maďarské kuchyni.
Drobné kuličky z vajec a pšeničné mouky jsou využívány jako příloha, ale také jako hlavní jídlo.
Jak tuto těstovinu upravit, abyste s ní překvapili rodinu i známé?
Podívejte se na následující recepty a zjistěte, jak široké má využití.
Naše recepty
Ingredience:
- 300 g tarhoni
- 16 větších rajčat
- 400 g loupaných rajčat z konzervy
- 70 g rajského protlaku
- 165 g černých fazolí
- 200 g ricotty
- 750 ml zeleninového vývaru nebo vody
- 2 cibule
- 6 stroužků česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 ml červeného vína
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžíce balsamicové redukce
- špetka sušeného tymiánu, rozmarýnu a petržele
- sůl
- pepř
Postup:
- Na středně rozpáleném olivovém oleji orestujte nadrobno nakrájených 8 rajčat společně s cibulí a česnekem. Přidejte koření.
- Poté dejte směs na 15 minut zapéct do trouby.
- Po vyndání přelijte červeným vínem, přidejte konzervovaná rajčata, protlak, mletou papriku, balsamicovou redukci a bylinky.
- Do směsi přidejte tarhoňu, fazole a podlijte vývarem. Snižte teplotu v troubě na 160 °C a dejte znovu péct.
- Pečte po dobu 1 hodiny a poté znovu promíchejte.
- Přidejte zbytek rajčat (mohou zůstat celá) a pokud bude směs vysušená, přidejte vývar nebo vodu.
- Zapékejte další 2 hodiny nebo dokud tarhoňa i rajčata nezměknou.
- Poté vyndejte pokrm z trouby, nechte jej lehce vychladnout a podávejte na talíři s riccotou.
TIP: Inspirujte se i dalšími recepty s fazolemi, například našimi nejlepšími recepty na zapékané fazole.
Jak je vidět, maďarská těstovina má mnoho využití. Malinké nočky se dělají z hrubé mouky a vajec, kromě Maďarska je najdete také na Slovensku.
Oblíbenou úpravou je smažení na sádle, míchání se zakysanou smetanou či vajíčkem nebo mléčná kaše. Recepty z tarhoni tak můžete připravit i na sladko.
Univerzální pochutina se hodí jako hlavní jídlo i jako příloha nebo jako zavářka do polévek a také do salátů.
Pokud jste s ní doteď neměli co dočinění, je na čase ji vyzkoušet. Dobrou chuť!