Recepty z tarhoni, které ozvláštní váš jídelníček v 5 variacích

Že vám tahle těstovina nic neříká? Pak vyzkoušejte naše recepty z tarhoni, které vám ji přiblíží.

Jedná se o tradiční pochutinu používanou v maďarské kuchyni.

Drobné kuličky z vajec a pšeničné mouky jsou využívány jako příloha, ale také jako hlavní jídlo.

Jak tuto těstovinu upravit, abyste s ní překvapili rodinu i známé?

Podívejte se na následující recepty a zjistěte, jak široké má využití. 

Ingredience:

  • 300 g tarhoni
  • 16 větších rajčat
  • 400 g loupaných rajčat z konzervy
  • 70 g rajského protlaku
  • 165 g černých fazolí
  • 200 g ricotty
  • 750 ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 2 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 ml červeného vína
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžíce balsamicové redukce
  • špetka sušeného tymiánu, rozmarýnu a petržele
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • Na středně rozpáleném olivovém oleji orestujte nadrobno nakrájených 8 rajčat společně s cibulí a česnekem. Přidejte koření.
  • Poté dejte směs na 15 minut zapéct do trouby.
  • Po vyndání přelijte červeným vínem, přidejte konzervovaná rajčata, protlak, mletou papriku, balsamicovou redukci a bylinky. 
  • Do směsi přidejte tarhoňu, fazole a podlijte vývarem. Snižte teplotu v troubě na 160 °C a dejte znovu péct. 
  • Pečte po dobu 1 hodiny a poté znovu promíchejte.
  • Přidejte zbytek rajčat (mohou zůstat celá) a pokud bude směs vysušená, přidejte vývar nebo vodu.
  • Zapékejte další 2 hodiny nebo dokud tarhoňa i rajčata nezměknou. 
  • Poté vyndejte pokrm z trouby, nechte jej lehce vychladnout a podávejte na talíři s riccotou.

TIP: Inspirujte se i dalšími recepty s fazolemi, například našimi nejlepšími recepty na zapékané fazole.

Jak je vidět, maďarská těstovina má mnoho využití. Malinké nočky se dělají z hrubé mouky a vajec, kromě Maďarska je najdete také na Slovensku.

Oblíbenou úpravou je smažení na sádle, míchání se zakysanou smetanou či vajíčkem nebo mléčná kaše. Recepty z tarhoni tak můžete připravit i na sladko.

Univerzální pochutina se hodí jako hlavní jídlo i jako příloha nebo jako zavářka do polévek a také do salátů.

Pokud jste s ní doteď neměli co dočinění, je na čase ji vyzkoušet. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.