Vepřová kýta je zadní částí svaloviny vepře.
Je méně prorostlá a při správné přípravě jemná.
Patří mezi dostupná masa. Seženete ji i v supermarketech, takže si s jejím obstaráním nemusíte dělat příliš starostí.
Pokud nemáte nápady na vaření, naberte novou múzu na obědy z vepřové kýty.
Naše recepty
Pokud se vydáte do supermarketu, volte raději čerstvou kýtu z pultového prodeje. Vakuované maso může být obohacené o vodu. Někdy se stává, že je naporcováno po vláknech, což může způsobovat jeho vysušení.
Její výhodou je libovost, takže se hodí i k dietám. V kuchyni má opravdu široké uplatnění. Přes to, že se skvěle hodí k minutkám, třeba na přípravu řízků nebo číny, můžete ji dát i upéct do trouby.
K další inspiraci mohou posloužit i další recepty na zpracování vepřového masa. Třeba domácí vepřová zavařenina je opravdu lákavá. Dále pak si můžete z kýty uvařit i vepřovou čínu. Hodí se samozřejmě i na letní grilování. Zkuste grilovanou vepřovou kýtu.