Hledáte zdravou variantu oblíbených kuliček z mletého masa?
Nechte se inspirovat našimi recepty na zeleninové kuličky.
Využít můžete nejen tradiční brambory, cuketu a mrkev, ale také špenát či lilek.
Připravit si dají smažené i pečené v troubě.
Ochutnejte je všechny!
Naše recepty
Jaká zelenina se na kuličky hodí nejvíce?
Masové kuličky jsou oblíbeným pokrmem, který se často používá jako varianta karbanátků. Dají se připravovat z různých druhů mletých mas nebo jejich kombinací.
Pokud chcete vyzkoušet zdravější variantu nebo pokud dáváte přednost rostlinné stravě, vyzkoušejte vegetariánskou verzi masových koulí – stačí maso nahradit rozmanitými druhy zeleniny.
Můžete využít téměř jakoukoli sezónní zeleninu, nejčastěji najdete recepty na zeleninové kuličky obsahující brambory, cuketu, lilek či špenát, ale použít můžete i brokolici, květák, dýni nebo červenou řepu.
Tomu, aby zelenina dobře držela při sobě obvykle napomůže smíchání s nějakým pojivem, obvykle sýrem, vejcem či luštěninami.
Vytvarované zeleninové kuličky pak můžete buď klasicky osmažit na pánvi s olejem, nebo využít zdravější způsob – upéct je v troubě. Servírovat je následně můžete jako předkrm nebo hlavní chod.
Jako příloha se ke kuličkám ze zeleniny podává rýže, brambory nebo pečivo.
Jestliže přeci jen chcete vyzkoušet klasiku, inspirujte se našimi recepty na masové kuličky. Připravit je můžete z masa hovězího, kuřecího i krůtího.