Řecká medová baklava

Řecká medová baklava

Tento tradiční řecký recept na sladký dezert kombinuje vrstvy křupavého těsta namočeného ve sladkém sirupu a ořechovou směs s vůní skořice. Tato dobrota je perfektní na přípravu den předem, protože druhý den je ještě lepší!

Co budeme potřebovat

Na Baklavu a ořechovou náplň

  1. 170 g vyloupaných pistácií (hrubě nasekaných)
  2. 170 g vlašských ořechů, (hrubě nasekaných)
  3. 170 g lískových ořechů (hrubě nasekaných)
  4. 150 g cukru
  5. 2 lžíce mleté skořice
  6. Lžička mletého hřebíčku
  7. 450 g těsta na baklavu (těsto je možné koupit v obchodě nebo si ho vyrobit podle našeho receptu viz poslední článek textu)
  8. 280 g rozpuštěného másla (až 16 polévkových lžic)

Na medový sirup

  1. 180 g cukru
  2. 250 ml studené vody
  3. 250 ml medu
  4. 1 lžíce pomerančového extraktu
  5. 5 celých hřebíčků
  6. Šťáva z jednoho citronu

Postup

  1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů
  2. Připravíme si medový sirup
  3. Do hrnce dáme cukr a vodu a za občasného míchání směs zahříváme na sporáku, dokud se cukr nerozpustí
  4. Přidáme med, pomerančový extrakt a celý hřebíček, vše společně promícháme
  5. Směs v hrnci přivedeme k varu a poté teplotu snížíme a necháme vařit asi 25 minut
  6. Hrnec se sirupem odstraníme z plotny a necháme ho vychladnout, tak aby byl vlažný
  7. Následně přidáme citronovou šťávu a vyndáme hřebíček
  8. Na ořechovou směs dáme do kuchyňského robota (s čepelí jako násadou) pistácie, vlašské a lískové ořechy
  9. Ořechy několika pulsy nasekáme (ne na prášek, ale nahrubo)
  10. Přendáme do velké mísy a přidáme cukr, skořici a mletý hřebíček
  11. Vše spolu dobře promícháme, aby se ingredience spojily
  12. Připravíme si kupované nebo doma vyrobené těsto na baklavu
  13. Rozmražené těsto rozbalíme a pláty vložíme mezi dvě čisté kuchyňské utěrky
  14. To pomůže zabránit tomu, aby se těsto během práce s ním nevysušilo a nezlomilo
  15. Pro sestavení baklavy si připravíme pekáč
  16. Vnitřek pekáče potřeme trochou rozpuštěného másla
  17. Vezmeme jeden list těsta a vložíme jej do pekáče
  18. Horní část plátu potřeme rozpuštěným máslem
  19. Tento postup opakujeme ještě několikrát, dokud nespotřebujeme asi ⅓ těsta, přičemž každou vrstvu potíráme rozpuštěným máslem
  20. Nyní rozdělíme asi ½ ořechové směsi rovnoměrně na horní vrstvu navrstveného těsta
  21. Pokračujeme v sestavování baklavy, po jednom plátu
  22. Opět každou vrstvu potřeme trochou rozpuštěného másla
  23. Opakujeme, dokud znovu nespotřebujeme ⅓  těsta
  24. Těsto znovu potřeme zbývající ½ ořechové směsi, kterou rovnoměrně rozprostřeme na vrch těsta
  25. Navrstvíme zbývající ⅓ těsta stejným způsobem, jako předtím
  26. Úplně poslední plát potřeme máslem
  27. Baklavu nakrájíme na 24 kosočtverečných kousků (podívejte se na video návod níže)
  28. Pekáč s baklavou vložíme do trouby na střední mřížku a pečeme 35 – 45 minut, dokud vršek baklavy nezezlátne a špejle po zapíchnutí do středu nevyjde čistá
  29. Jakmile baklavu vyndáme z trouby, nalijeme na horkou baklavu vychladlý sirup
  30. Před podáváním necháme baklavu několik hodin odležet nebo alespoň 1 hodinu

Před podáváním se ujistěte, že baklava úplně vychladla. Baklava je ještě lepší druhý den, když má čas vstřebat všechen sirup.

Před uskladněním se ujistěte, že baklava je úplně vychladlá. Dobře ji zakryjte a pro uložení přes noc jí stačí nechat ležet v pokojové teplotě.

Pro delší skladování přendejte baklavu do vzduchotěsných skleněných nádob a nechte několik dní při pokojové teplotě, v lednici nebo ji zmrazte. Před podáváním rozmrazte upečenou baklavu přes noc v lednici nebo několik hodin při pokojové teplotě.

Klasický recept ze středomoří s ořechovou náplní, medem a  křupavým těstem.
Zdroj: onesarcasticbaker.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.