Tradiční specialita řecké kuchyně, jejíž příprava je zdlouhavá a složitá, ale výsledek stojí rozhodně za to!
Ingredience
- 3 velké lilky (nakrájené na tenké plátky)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 středně velká cibule (nakrájená najemno)
- 2 stroužky česneku (nakrájené najemno)
- 800 g mletého jehněčího masa (můžeme nahradit 400g hovězího mletého a 400 g jehněčího mletého masa)
- 420 g drcených rajčat z plechovky
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého nového koření
- 1 lžička sladké papriky
- bylinky podle chuti ( čerstvý koriandr, petrželka, bazalka, majoránka, pažitka … )
- sůl a pepř podle chuti
Na bešamel:
- 75 g másla
- 1/3 šálku hladké mouky
- 2 šálky mléka
- špetka soli a bílého pepře
- strouhaný muškátový oříšek dle chuti
Postup
- Lilek nakrájíme na tenké plátky, posolíme a necháme vypotit asi 15 minut, poté slijeme přebytečnou vodu a osušíme na utěrce.
- Plátky lilku opečeme po dobu 2 – 3 minut z každé strany nebo dokud nezhnědne.
- Upečený lilek přendáme na talíř, kde vychladne.
- Osmahneme dozlatova na oleji najemno nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidáme mleté maso, které spojíme s cibulkou.
- Po osmahnutí masa okořeníme solí, pepřem, skořicí, novým kořením, sladkou paprikou, bylinkami a přidáme drcená rajčata.
- Přivedeme k varu a snížíme teplotu.
- Dusíme přibližně 30 minut do odpaření přebytečné tekutiny a zhoustnutí omáčky.
- Mezitím si připravíme bešamel.
- V hrnci si rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a za stálého míchání vytvoříme jíšku, kterou asi 1 – 2 minuty vaříme, aby omáčka nechutnala po mouce.
- Postupně přiléváme do jíšky mléko a rozšleháme.
- Snížíme teplotu a provaříme, dokud bešamel nezhoustne.
- Osolíme, opepříme a nastrouháme trochu muškátového oříšku, promícháme a odstavíme ze sporáku.
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů Celsia.
- Do zapékací mísy vrstvíme lilky, poté maso, na něj vrstvu z plátků lilku, poté můžeme vrstvení opakovat a zakončíme vždy bešamelem.
- Pečeme přibližně 45 minut nebo dozlatova.
- Před servírováním necháme 10 minut odstát, aby se musaka líp porcovala.
Inspirujte se také našimi nejlepšími recepty s lilkem. Máme pro vás jeho zapečené varianty, ale třeba také i pomazánku.