Řecká musaka

Řecká musaka

Tradiční specialita řecké kuchyně, jejíž příprava je zdlouhavá a složitá, ale výsledek stojí rozhodně za to!

Ingredience

  • 3 velké lilky (nakrájené na tenké plátky)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 středně velká cibule (nakrájená najemno)
  • 2 stroužky česneku (nakrájené najemno)
  • 800 g mletého jehněčího masa (můžeme nahradit 400g hovězího mletého a 400 g jehněčího mletého masa)
  • 420 g drcených rajčat z plechovky
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého nového koření
  • 1 lžička sladké papriky
  • bylinky podle chuti ( čerstvý koriandr, petrželka, bazalka, majoránka, pažitka … )
  • sůl a pepř podle chuti

Na bešamel:

  • 75 g másla
  • 1/3 šálku hladké mouky
  • 2 šálky mléka
  • špetka soli a bílého pepře
  • strouhaný muškátový oříšek dle chuti

Postup

  1. Lilek nakrájíme na tenké plátky, posolíme a necháme vypotit asi 15 minut, poté slijeme přebytečnou vodu a osušíme na utěrce.
  2. Plátky lilku opečeme po dobu 2 – 3 minut z každé strany nebo dokud nezhnědne.
  3. Upečený lilek přendáme na talíř, kde vychladne.
  4. Osmahneme dozlatova na oleji najemno nakrájenou cibuli a česnek.
  5. Přidáme mleté maso, které spojíme s cibulkou.
  6. Po osmahnutí masa okořeníme solí, pepřem, skořicí, novým kořením, sladkou paprikou, bylinkami a přidáme drcená rajčata.
  7. Přivedeme k varu a snížíme teplotu.
  8. Dusíme přibližně 30 minut do odpaření přebytečné tekutiny a zhoustnutí omáčky.
  9. Mezitím si připravíme bešamel.
  10. V hrnci si rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a za stálého míchání vytvoříme jíšku, kterou asi 1 – 2 minuty vaříme, aby omáčka nechutnala po mouce.
  11. Postupně přiléváme do jíšky mléko a rozšleháme.
  12. Snížíme teplotu a provaříme, dokud bešamel nezhoustne.
  13. Osolíme, opepříme a nastrouháme trochu muškátového oříšku, promícháme a odstavíme ze sporáku.
  14. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů Celsia.
  15. Do zapékací mísy vrstvíme lilky, poté maso, na něj vrstvu z plátků lilku, poté můžeme vrstvení opakovat a zakončíme vždy bešamelem.
  16. Pečeme přibližně 45 minut nebo dozlatova.
  17. Před servírováním necháme 10 minut odstát, aby se musaka líp porcovala.
Kus musaky servírovaný na talířku s vidličkou.
www.mygreekdish.com

Inspirujte se také našimi nejlepšími recepty s lilkem. Máme pro vás jeho zapečené varianty, ale třeba také i pomazánku.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.