Řecké řezy Portokalopita

Řecké řezy Portokalopita
Příprava: 60 minut Vaření: 45 minut Počet porcí: 6

Tyto pomerančové řezy jsou velmi oblíbené v Řecku a to z několika důvodů. Jsou voňavé, šťavnaté a dekadentní. Místo mouky se zde používají extra tenké pláty těsta, kterým se říká filo a seženete je ve větších obchodech.

INGREDIENCE

Na sirup:

  • 1 a ½ šálku pomerančové šťávy
  • ½ šálku vody
  • 1 a ½ šálku cukru
  • 1 tyčinka skořice

Na řezy:

  • 180 g rozmrazených filo plátů
  • 4 vejce
  • ½ šálku cukru
  • 1 šálek extra panenského olivového oleje
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 210 g jogurtu
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • pomerančová kůra ze 2 středních pomerančů

POSTUP

  • Předehřejeme troubu na 120° Celsia.
  • Umístíme 5 plátů fila těsta na plech jeden vedle druhého do trouby (mohou se překrývat) a zahříváme asi hodinu, dokud filo není tvrdé a křupavé (použijte ventilátor, pokud jej máte).
  • V polovině pečení je otočíme.
  • Jakmile jsou křupavé, vyjmeme je z trouby a rozlámeme na malé kousky.
  • Odložíme stranou.
  • Zatímco se filo suší, připravíme si sirup.
  • V malém hrnci smícháme pomerančovou šťávu, vodu, 1 a 1/2 šálku cukru a tyčinku skořice.
  • Přivedeme k varu a poté snížíme teplotu a vaříme 7 minut.
  • Dáme stranou vychladnout.
  • Do velké mísy přidáme vejce, cukr, olivový olej a vanilku.
  • Vyšleháme do pěny.
  • V menší misce smícháme jogurt a prášek do pečiva a necháme 2-3 minuty odstát.
  • Do vaječné směsi přidáme jogurt a opatrně promícháme.
  • Postupně přidáváme pomerančovou kůru a rozdrobené filo a jemně promícháme.
  • Zvýšíme teplotu na 350° Celsia.   
  • Zapékací misku nebo plech vymažeme tukem (23 x 33 cm), nalijeme na něj těsto a vyrovnáme pomocí stěrky.   
  • Pečeme 35–40 minut, dokud povrch nezíská tmavě zlatou barvu.
  • Vyjmeme z trouby a uděláme několik řezů ostrým nožem a ihned pokapeme sirupem.
  • Sirup přidáváme postupně a spotřebujeme téměř všechny, odložíme si asi 2 polévkové lžíce stranou.
  • Buchtu necháme alespoň 2 – 3 hodin uležet.
  • Uchováváme v lednici a před podáváním necháme půl hodiny odležet.
  • Nakrájíme na čtvercové kousky a před podáváním pokapeme trochou odloženého sirupu.
Pomerančové řezy na plechu.
www.olivetomato.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze na nejlepší elektrické odšťavňovače. Kdo vyhrál v našem srovnání?

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.