Zaručujeme vám, že toto jsou ty nejchutnější rybí koláčky, jaké jste kdy ochutnali! Podávejte je s majonézou s citronem a kapary, která jim dodá perfektní šmrnc. I děti si je zamilují!
INGREDIENCE
- 700 g filetů z čerstvé tresky
- 2 střední brambory
- ⅔ šálku mléka
- ¾ šálku vody
- 1 stroužek česneku
- 2 lžičky nasekaných lístků čerstvého tymiánu
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 2 lžíce čerstvého kopru
- 1 lžíce vloček červeného chilli
- 2 jarní cibulky, nasekané
- 2 vejce
- 2 a ¼ šálku strouhanky
- 1 habanero nakrájená na malé kostičky
- 2 šálky olivového oleje na smažení
- 1 lžička mořské soli
- čerstvě mletý pepř
Na majonézu:
- 4 lžíce majonézy
- 1 lžíce kaparů
- šťáva z 2 citronů
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička bílého vinného octa
- 2 nasekané stroužky česneku
- mořská sůl, volitelně
POSTUP
- Brambory dobře omyjte a nakrájejte na čtverečky.
- Vložte je do hrnce, zalijte studenou vodou a vařte 20 minut.
- Sceďte a brambory v misce rozmačkejte šťouchadlem na brambory nebo vidličkou.
- Filety z tresky vložte do hrnce a zalijte mlékem.
- Rybu vařte 5 minut.
- Nechte vychladnout a poté prsty natrhejte na kousky.
- Rybu přidejte do stejné misky jako brambory.
- Přidejte na kostičky nakrájenou papričku habanero, jarní cibulku, nasekanou petrželku, kopr, tymián, chilli, jednu lžičku mořské soli a namleté velké množství čerstvě mletého pepře.
- Vše dobře promíchejte a ze směsi tvarujte placičky – asi 18 kusů.
- Rozložte je na plech nebo talíře, zakryjte potravinářskou fólií a dejte na 30 minut do lednice, aby ztuhly.
- Do mísy dejte trochu mouky a ochuťte mořskou solí a pepřem.
- V jiné misce rozšlehejte vejce.
- Do třetí misky přidejte strouhanku.
- Placičky namáčejte v mouce, pak ve vejci a nakonec ve strouhance.
- Smažte je na pánvi s rozpáleným olivovým olejem celkem 4 minuty do zlatova.
- Umístěte koláčky na mřížku nebo papírové ručníky, aby absorbovaly přebytečný olej.
- Zatímco jsou koláčky z tresky v lednici, smíchejte všechny ingredience na ochucenou majonézu dohromady.
- Dochuťte dle svých preferencí.
- Koláčky servírujte s ochucenou majonézou!
Vyzkoušejte i naše další oblíbené recepty na fish and chips nebo-li rybu a hranolky. Rychlý oběd nebo jednoduchá večeře!