Ideální letní salát z brambor je plný čerstvých bylinek a je krásně doplněn citrónovou zálivkou. Lze ho podávat teplý i studený a připravený ho máte raz dva.
Ingredience:
- 5 – 7 středně velkých brambor (přibližně 700 g), oloupaných a nakrájených na poloviny a poté rozčtvrcených
- 1 malý svazek pažitky nebo zelené části jarní cibulky (volitelně)
- 1 malý svazek petrželky (přibližně ¼ šálku), nasekané
- 1 malý svazek kopru (přibližně 2 polévkové lžíce), nasekaného
- ½ malé cibule nakrájené najemno podélně nebo jedna šalotka
- ½ lžičky suchého oregana (volitelně)
- 4 lžíce olivového oleje
- šťáva z 1 citronu nebo 2–3 lžíce bílého nebo červeného vinného octa
- sůl a pepř na dochucení
Postup
- Brambory dejte do velkého hrnce a zalijte studenou vodou tak, aby byly zcela ponořené.
- Přiveďte vodu k varu a pořádně ji osolte.
- Duste, dokud nebudou brambory měkké.
- Alternativně můžete brambory vařit v páře.
- Zatímco se brambory vaří, nakrájejte všechny čerstvé bylinky a cibuli a dejte je do misky spolu s citronovou šťávou nebo octem.
- Jakmile jsou brambory hotové, slijte je a vložte přímo do mísy s bylinkami.
- Jemně promíchejte a pokapejte olivovým olejem.
- Přidejte oregano a sůl a pepř podle chuti
- Podávejte teplé nebo nechte vychladnout a podávejte studené.
- V obou případech jsou vynikající!