Řecká kuchyně má svou specifickou chuť a rozhodně nešetří surovinami. Dokonce i obyčejné těstoviny s koprem jsou schopni tamní gurmáni povznést na vysokou úroveň a přidat tolik skvělých chutí, že budete mít skutečný labužnický orgasmus. Přesně takový je i salát Orzo.
Ingredience:
- 1 1/2 hrnku těstovin Orzo
- 1 hrnek cizrny z konzervy
- šťáva a kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
- 1 středně velká červená cibule
- 1/4 hrnku mletých mušlí
- 1/2 salátové okurky
- 1/2 čerstvé červené papriky (nebo 2 pečené papriky)
- 1/3 hrnku nakrájeného kopru
- 1/3 hrnku nakrájené máty
- 2 polévkové lžíce octa z bílého vína
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžičku dijonské hořčice
- 1 lžička sušeného oregana
- 1/2 hrnku rozdrobeného sýra Feta
- 1/3 hrnku přepůlených oliv Kalamata
- mletý černý pepř
- sůl podle chuti
Postup:
- Cizrnu propláchneme a necháme okapat.
- Těstoviny připravíme přesně podle pokynů na obalu. Musí být tzv. al dente.
- Když jsou hotové, scedíme je a propláchneme pod studenou vodou.
- Okapanou cizrnu dáme do misky, přidáme citronovou kůru i šťávu a osolíme.
- Červenou cibuli nakrájíme na co nejjemnější kostičky a dáme do mísy k cizrně.
- Okurku i červenou papriku nakrájíme na kostky.
- Bylinky nasekáme a spolu s okurkou a paprikou rovněž přidáme k cibuli a ostatním surovinám.
- Přisypeme těstoviny, přilijeme olivový olej, ocet z bílého vína, dijonskou hořčici a promícháme.
- Přihodíme oregano, drobky sýra Feta, černé olivy a mletý černý pepř.
- Vše důkladně smícháme a dáme vychladit. Poté můžeme servírovat.