Vyzkoušejte tento snadný hrnkový dort Red Velvet na plech. Ideální recept, pokud nestíháte nebo hledáte jednoduchou alternativu tohoto sametového dortíku.
Ingredience na korpus
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 lžíce kakaového prášku
- 1,5 hrnku krystalového cukru
- 1 balení prášku do pečiva
- 3/4 lžičky soli
- 1 hrnek podmáslí
- 1/2 hrnku oleje
- 2 ks vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička bílého octa
- 3 lžičky červeného potravinářského barviva
- 3/4 hrnku vroucí vody
Ingredience na polevu
- 3/4 změklého másla
- 3 hrnky moučkového cukru
- 2 lžíce smetany ke šlehání
- 200 g mascarpone
- pár kapek vanilkového extraktu
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C a dortovou formu vymažte máslem a vysypte kakaovým práškem.
- Ve velké míse smíchejte cukr, mouku, kakao, prášek do pečiva a sůl.
- V jiné míse smíchejte podmáslí s olejem a přidejte vejce, vanilkový extrakt, ocet a červené potravinářské barvivo. Prošlehejte metličkou.
- Mokrou směs postupně zamíchejte do suché směsi s moukou, dokud vám nevznikne hladké těsto.
- Pomalu přilévejte vroucí vodu za stálého míchání.
- Vzniklé těsto nalijte do připravené formy a dejte péct na 30-35 minut, nebo dokud špejle nevyjde po zapíchnutí čistá. Poté nechte na mřížce vychladnout.
- V míse smíchejte máslo, mascarpone a mixujte do hladka. Pomalu přidávejte moučkový cukr a nakonec vanilkový extrakt a jednu lžíci smetany ke šlehání.
- Šlehejte, dokud není poleva bledá a pěkně nadýchaná. V případě potřeby přilijte ještě lžíci smetany.
- Vychladlý dort na povrchu seřízněte, aby byl rovný. Tyto odřezky si schovejte na zdobení dortu.
- Polevu naneste rovnoměrně po celém dortu a stěrkou uhlaďte. Nakonec rozdrobte odřezky po celém povrchu a máte hotovo.
Milujete cheesecake dort? Inspirujte se našimi dalšími recepty na cheesecake v 6 variantách!