Upečte si klasický a všem známý sametový dort Red Velvet s mascarpone. Zvládne ho jistě každý a odměnou vám bude chuťový požitek.
Ingredience na korpus
- 270 g hladké mouky
- 220 g krupicového cukru
- 2 ks vajec (pokojové teploty)
- 120 g másla (změklého)
- 225 ml podmáslí
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce kakaa holandského typu
- 1 lžička bílého octa (vinného)
- špetka soli
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička potravinářského barviva (červené)
Ingredience na náplň
- 500 g mascarpone
- 500 g creme fraiche (příp. zakysané smetany)
- 4 lžíce moučkového cukru
Postup
- Nejprve si předehřejte troubu na 170°C. Vymažte dortovou formu máslem a vysypte kakaovým práškem.
- V míse rozmíchejte změklé máslo s cukrem a vanilkovým extraktem. Míchejte asi 5 minut, aby jste dosáhli pěnové konzistence.
- Do pěny poté vyklepněte vajíčka (pokojové teploty) a postupně rozmíchávejte.
- V jiné míse smíchejte mouku s kakaem, sodou a vše promíchejte pomocí metličky.
- V další misce smíchejte podmáslí s potravinářským barvivem a octem do řídké kaše.
- Třetinu moučné směsi přidejte do utřeného másla s vajíčkama a poté přilijte obarvenou směs. Poté postupně zapracujte zbytek moučné červené směsi. Měli byste získat ani řídké, ale ani husté těsto.
- Vzniklé těsto nalijte do připravené formy a dejte péct na 35-40 minut, dokud není povrch rovnoměrně vystouplý a na dotyk pružný. Nechejte ještě 5 minut dojít v pootevřené troubě, poté vyndejte a nechte na mřížce zcela vychladnout.
- Vychladlý korpus rozkrojte na dvě části. Odřezky si schovejte. Nadrobíte je a ozdobíte jimi dort nakonci.
- Krém připravíte smícháním mascarpone, moučkového cukru a creme fraiche.
- Krém natřete nejdříve na spodní patro (nešetřete jím), poté přiklopíte patro horní, potřete krémem a to samé boky dortu. Nakonec povrch dortu posypete rozdrobenými odřezky korpusu. A máte hotovo.
Vyzkoušejte další naše skvělé recepty na hrníčkové buchty pečené na plechu!
Dobrý den. Všechny dorty vypadají báječně. Chtěla bych vědět,jaký průměr dortové formy mám používat. Děkuji, s pozdravem.H.Überlackerová
Dobrý den,
zvolil bych větší průměry formy mezi 22 – 26 cm. 🙂 Snad se vám povede!