Nevíte jakou pomazánku natřít na chlebíčky? Máte chuť na čerstvý chléb s pomazánkou?
Pokud máte přebytek ředkviček nebo se u nich blíží doba použitelnosti, nezoufejte.
Využijte je na některý z našich nejlepších receptů na ředkvičkovou pomazánku. Lahodná a svěží pochoutka pro všechny příležitosti.
Naše recepty
Jakou další pomazánku připravit? Co třeba z vajec? Inspirujte se našimi výbornými recepty na vajíčkovou pomazánku.
Nenápadná ředkvička plná užitečných látek
Pod názvem ředkvička je ukrytý kořen ředkve seté letní. Barva je většinou jasně červená, ale jsou však i odrůdy, jejichž barva je třeba bílá, žlutá nebo červenobílá. Dužina je však většinou bílá. Chuťově jsou bezvýrazné, vodovité a někdy velmi pálivé – záleží na způsobu pěstování, zalévání a obsahu rostlinných olejů.
Ředkvičky pochází z Asie. Obsahuje velké množství vitamínů jako C,D,E, dále thiamin, riboflavin, pyridoxin, niacin a také betakaroten. Co se týče minerálních látek, ředkvičky jsou bohaté na mangan, železo, sodík, fosfor, měď, hořčík, vápník, draslík a síru. Tyto látky obsahuje z důvodu toho, aby byla ochráněna proti plísním a bakteriím. Stejně příznivě působí i v našem žaludku, kde také působí proti plísním a bakteriím.
Tato zelenina obsahuje silice, které napomáhají v podpoře vykašlávání (expektorans). Oleje působí v oblasti nosohltanu a ústní dutiny antisepticky. Silice také obsahují molekulu síry, což napomáhá při infekcích žaludku a zlepšuje peristaltiku.
Nesmíme opomenout, že vitamin C podporuje imunitu. Také vápník pomáhá při stavbě chrupavek a kostí. Betakaroten má příznivý vliv na stav očí. Draslík ovlivňuje pozitivně srdeční sval. Ředkvičky se, díky malému obsahu kalorií a naopak vysokému obsahu vlákniny, skvěle hodí pro každou dietu.
U nás najdete širokou paletu receptů z ředkviček. Nejen pomazánky, ale i saláty, polévka nebo třeba nakládané ředkvičky.