Lahodná kořeněná výživná polévka se zeleninou vás zahřeje a zároveň uspokojí chuťové buňky i těch nejnáročnějších strávníků!
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 1 cibule, oloupaná a nakrájená na drobné kostičky
- 2 tyčinky řapíkatého celeru, nakrájeného na drobné kostičky
- ½ středního pastiňáku, oloupaného a najemno nasekaného
- 3 stroužky česneku, lisované
- 1 čajová lžička celého kmínu, opraženého
- 1 čajová lžička chilli prášku
- 3 velké červené řepy, oloupané a hrubě nasekané
- 1 litr zeleninového vývaru, horký
- ½ citronu
- sůl a čerstvě mletý pepř
Na ozdobu:
- 100 g pistácií, bez skořápky
- 100 ml crème fraîche
- hrachové výhonky
Postup
- Olej zahřejte ve velkém hrnci na středním plameni.
- Přidejte máslo a nechte ho zpěnit, poté přidejte cibuli, celer, pastiňák, česnek a koření.
- Míchejte jednu až dvě minuty a poté mírně snižte teplotu.
- Nechte zeleninu vařit, dokud nezměkne, přibližně dalších osm minut.
- Přidejte červenou řepu a pak přilijte vývar.
- Přiveďte k varu, poté přikryjte a vařte, dokud řepa nezměkne, přibližně 30 minut.
- Mezitím vezměte pistácie a jednu minutu blanšírujte ve vroucí vodě.
- Tím získají jasně zelenou barvu.
- Sceďte a ihned ochlaďte v ledové vodě.
- Znovu sceďte, osušte kuchyňskou utěrkou a poté je nasekejte nahrubo.
- Jakmile je červená řepa měkká, rozmixujte polévku tyčovým mixérem.
- Vymačkejte více než polovinu citronu a poté dochuťte solí a pepřem.
- Nandejte polévku do teplých misek a pak ozdobte crème fraîche, pistáciemi a hráškovými výhonky.