Řepová polévka s kmínem a chilli

Řepová polévka s kmínem a chilli

Lahodná kořeněná výživná polévka se zeleninou vás zahřeje a zároveň uspokojí chuťové buňky i těch nejnáročnějších strávníků!

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 cibule, oloupaná a nakrájená na drobné kostičky
  • 2 tyčinky řapíkatého celeru, nakrájeného na drobné kostičky
  • ½ středního pastiňáku, oloupaného a najemno nasekaného
  • 3 stroužky česneku, lisované
  • 1 čajová lžička celého kmínu, opraženého
  • 1 čajová lžička chilli prášku
  • 3 velké červené řepy, oloupané a hrubě nasekané
  • 1 litr zeleninového vývaru, horký
  • ½ citronu
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Na ozdobu:

  •     100 g pistácií, bez skořápky
  •     100 ml crème fraîche
  •     hrachové výhonky

Postup

  1. Olej zahřejte ve velkém hrnci na středním plameni.
  2. Přidejte máslo a nechte ho zpěnit, poté přidejte cibuli, celer, pastiňák, česnek a koření.
  3. Míchejte jednu až dvě minuty a poté mírně snižte teplotu.
  4. Nechte zeleninu vařit, dokud nezměkne, přibližně dalších osm minut.
  5. Přidejte červenou řepu a pak přilijte vývar.
  6. Přiveďte k varu, poté přikryjte a vařte, dokud řepa nezměkne, přibližně 30 minut.
  7. Mezitím vezměte pistácie a jednu minutu blanšírujte ve vroucí vodě.
  8. Tím získají jasně zelenou barvu.
  9. Sceďte a ihned ochlaďte v ledové vodě.
  10. Znovu sceďte, osušte kuchyňskou utěrkou a poté je nasekejte nahrubo.
  11. Jakmile je červená řepa měkká, rozmixujte polévku tyčovým mixérem.
  12. Vymačkejte více než polovinu citronu a poté dochuťte solí a pepřem.
  13. Nandejte polévku do teplých misek a pak ozdobte crème fraîche, pistáciemi a hráškovými výhonky.
Kořeněná polévka z řepy ozdobená hrachovými výhonky servírovaná v misce se lžící.
www.foodandwine.ie

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.