Řepový dort se zázvorem

Řepový dort se zázvorem

Pokud si chcete připravit báječný moučník, který je až směšně jednoduchý, vyzkoušejte tento dort z červené řepy. Nabitý zdravou zeleninou, luxusně vypadající a zároveň chuťově vynikající bude hřeb každého večírku.

Ingredience

Na dort:

  • 75 g polovin vlašských ořechů, nakrájených nahrubo
  • 200 g hladké mouky
  • 150 g krupicového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 250 g napůl uvařené červené řepy, oloupané a nahrubo nastrouhané
  • jemně nastrouhaná kůra z 1 velké pomeranče
  • 100 g zázvoru, jemně nasekaného
  • 2 velká vejce
  • 60 g zakysané smetany
  • 125 ml slunečnicového oleje    
  • 1 velká tableta vitaminu C

Na polevu:

  • 150 g krémového sýra pokojové teploty
  • 60 g moučkového cukru, prosátého
  • 70 ml smetany De Luxe
  • 20 ml čerstvé zázvorové šťávy

Na ozdobu:

  • jemně nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
  • pár hrstí lyofilizovaných malin

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180°C.
  2. Vymažte a vyložte pečícím papírem 20 cm kulatou dortovou formou.
  3. Nasekané vlašské ořechy vložte do těžké pánve na sporák a na mírném ohni několik minut opražte.
  4. Odložte stranou.
  5. Mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl dejte do velké mísy a metličkou míchejte, aby se vše spojilo.
  6. Přidejte červenou řepu, pomerančovou kůru, vlašské ořechy a zázvor, ale ještě nemíchejte.
  7. Do samostatné malé misky dejte vejce a zakysanou smetanu a prošlehejte.
  8. Přidejte olej, drcený vitamín a znovu prošlehejte.
  9. Tekutinu zalijte směsí červené řepy a mouky a pomocí velké špachtle důkladně promíchejte.
  10. Směs těsta nalijte do dortové formy – měla by se víceméně sama vyrovnat – a pečte uprostřed trouby 50 – 55 minut.
  11. Vyzkoušejte, zda je dort hotový tím, že do něj vložíte špejli, která má vyjít čistá.
  12. Před vyjmutím z formy dort vyjměte z trouby a položte na mřížku na 30 minut.
  13. Zatímco dort chladne, můžete na něj položit pečící papír, který udrží dort vlhký.
  14. Připravte si polevu.   
  15. Vložte krémový sýr do mísy elektrického mixéru s lopatkovým nástavcem a šlehejte zhruba 10 sekund, aby byl hladký.
  16. Přidejte prosátý moučkový cukr a šlehejte, dokud nebude dobře zapracován.
  17. Přidejte smetanu a šlehejte asi 1 minutu – šlehání ve smetaně zajistí, že poleva zhoustne a bude hladká.
  18. Přidejte zázvorovou šťávu (nebo zázvorový sirup) a šlehejte jen několik sekund, dokud se vše nespojí.
  19. Špachtlí rozetřete polevu na vršek dortu.
  20. Vršek můžete ozdobit trochou pomerančové kůry nebo lyofilizovanými malinami a podávejte.
Koláč z červené řepy se zázvorem a zakysanou smetanou servírovaný na talířku s vidličkou.
www.thekiwicook.com

Inspirujte se našimi 12 recepty na červenou řepu, po kterých se budete olizovat! Máme slané i sladké varianty.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.