Naprosto perfektní pokrm z vepřových ledvinek restovaných se zeleninou, sherry a tamari, podávané s rýží nebo květákovou rýží a čerstvými hráškovými klíčky vás nadchne. Připravte ho i svým hostům!
Ingredience
Na přípravu ledvinek:
- 500 g vepřových ledvinek
- sůl
- jablečný ocet
Na restovanou směs:
- 1 lžíce sádla
- 5 cm kus zázvoru, nasekaný
- 1 lžíce tamari
- 2 lžíce sherry
- 500 g rajčat, nakrájených na měsíčky
- 1 cibule, nakrájená na 2 cm kousky (volitelně)
- 1 paprika, nakrájená na 2 cm kousky
- 1,5 lžicky kořenového škrobu arrowroot nebo kukuřičného škrobu
- 1 lžička sezamového oleje
- malá hrst hráškových výhonků
Postup
- Ořízněte přebytečnou pojivovou tkáň z laloků ledvinek.
- Ledvinky dobře osolte a vložte do skleněné nádoby nebo misky, kam se dobře vejdou.
- Přidejte jablečný ocet na zakrytí a nechte 7-24 hodin namáčet (čím těsněji se vejdou do misky, tím méně octa budete potřebovat na jejich zakrytí).
- Po 7-24 hodinách ledvinky vyjměte a osušte.
- Držte ledvinu na každé straně lalokem nahoru a podélně rozřízněte.
- Poté rozřízněte napůl, opět podélně středem jakékoli pojivové tkáně.
- Dejte ledvinky jednou ze dvou plochých stran směrem dolů a odřízněte proužek pojivové tkáně z každé čtvrtiny vašeho laloku.
- Nakrájejte dlouhé čtvrtky ledvin (nyní bez pojivové tkáně) na 2 cm kousky a dejte stranou.
- Do pánve na středně vysokém plameni přidejte sádlo.
- Když se rozpustí a třpytí, přidejte 2/3 zázvoru.
- Nechte vařit 30 sekund, dokud nezavoní.
- Zvyšte teplotu na maximum a přidejte ledvinky.
- Jemně pánví zatřeste, aby se ledvinky rovnoměrně rozprostřely, a poté je 2-3 minuty nechte, aby lehce zhnědly.
- Promíchejte a vařte další 1-2 minuty.
- Snižte teplotu na středně vysokou a přidejte tamari, sherry, rajčata, cibuli, papriku a zbývající zázvor.
- Zakryjte pánev a nechte zeleninu vařit asi 5 minut.
- Mezitím smíchejte škrob s 1/4 šálku vody a dejte stranou.
- Odstraňte poklici z pánve a přidejte směs škrobu a vody, míchejte 2-3 minuty, dokud omáčka nezhoustne.
- Ihned podávejte s dušenou rýží, květákovou rýží nebo salátem.
- Ozdobte sezamovým olejem a hráškovými výhonky.
Chcete vyzkoušet i další čínské pokrmy? Pak vyzkoušejte i některý z našich receptů na Kung Pao, po kterých se vám budou sbíhat sliny. Posvítíme si nejen na kuřecí, ale i na vepřovou a vegetariánskou variantu.