Tento moučník je neuvěřitelně vláčný, nadýchaný a zalitý perfektní polevou z mascarpone. Je ideální volbou, pokud chcete upéct něco speciálního pro milovanou osobu.
Ingredience
Na řezy:
- 250 g dortové mouky
- 25 g kakaového prášku neslazeného
- 1 lžička jedlé sody
- ¼ lžičky soli
- 200 g krystalového cukru
- 113 g změkčeného másla změkčeného
- 120 ml rostlinného oleje
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička octu
- 1 polévková lžíce červeného potravinářského barviva
- 160 ml podmáslí
Na polevu:
- 60 g krémového sýra
- 65 g sýra mascarpone
- 56 g změklého másla
- 240 g moučkového cukru, prosátého
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Předehřejte troubu na 165°C a vyložte plech o rozměrech 23 x 33 cm pečícím papírem.
- Ve středně velké míse prosejte a promíchejte dortovou mouku, sůl, jedlou sodu a kakaový prášek a dejte stranou.
- Cukr a máslo dejte do velké mísy stolního mixéru.
- Míchejte při střední rychlosti 1–2 minuty, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
- Pomocí špachtle seškrábněte všechny ingredience ze strany mísy.
- Přidejte olej a míchejte dalších 30 sekund.
- Přidejte vejce, jedno po druhém a míchejte, dokud se dobře nespojí.
- Přidejte vanilkový extrakt a ocet a míchejte dalších 20 sekund.
- Přidejte a vmíchejte červené potravinářské barvivo (tekuté nebo gelové).
- K dosažení sytě červené barvy budete muset přidat dostatečné množství potravinářského barviva (množství závisí na typu použitého barviva).
- Přidejte polovinu suchých přísad, střídavě s polovinou podmáslí a míchejte na nízké rychlosti, dokud se vše nespojí.
- Přidejte zbývající suché přísady a zbývající podmáslí a opakujte.
- Těsto nalijte na plech a pečte v předehřáté troubě 25–35 minut, dokud špejle zasunutá do středu nevyjde čistá.
- Vyndejte z trouby, nechte 5 minut vychladnout a poté přendejte z plechu na mřížku, aby buchta zcela vychladla.
- Mezitím si připravte polevu. (Pokud chcete silnější vrstvu polevy, zdvojnásobte množství přísad uvedených v receptu)
- Dejte máslo do velké mísy stolního mixéru se šlehací metlou.
- Šlehejte asi 30 sekund na střední rychlost, dokud nebude máslo nadýchané.
- Přidejte krémový sýr, vanilku a mascarpone a šlehejte dalších 20-30 sekund.
- Přidejte postupně prosátý moučkový cukr a šlehejte na střední rychlost, dokud nedosáhnete požadované konzistence polevy.
- Možná nebudete muset použít veškerý cukr.
- Pokud polevu hned nepoužijete, skladujte ji v chladničce.
- Namažte polevu na buchtu špachtlí.
- Buchtu nakrájejte na čtverečky.
- Pokud nepodáváte okamžitě, uložte buchtu do lednice až do podávání.
Inspirujte se i dalšími recepty na nejlepší bábovku jako od babičky v 8 skvělých receptech!