Moučník z červené řepy připravený bez potravinářských barviv, který si zamilujete! Lahodně sladké, zemité a extrémně vláčné těsto je spojeno s neodolatelnou vanilkovou polevu a vám se až nebude chtít uvěřit, že tento recept obsahuje zeleninu.
Ingredience
- 2–3 velké syrové červené řepy, oloupané a nastrouhané
- ¾ šálku rostlinného oleje, neutrální chuti
- ½ šálku třtinového cukru
- ½ šálku krystalového cukru
- 2 velká vejce
- 1 a ¼ šálku hladké mouky
- 1 lžička mleté skořice (volitelně)
- 1 a ½ čajové lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
Na vanilkovou polevu:
- 1 šálek krémového sýra pokojové teploty
- ½ šálku másla pokojové teploty
- 1 šálek moučkového cukru
- 1 polévková lžíce silné smetany
- semínka z 1 vanilkového lusku
- špetka soli
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C a plech o rozměrech 23 × 23 cm vyložte pečícím papírem.
- Řepu oloupejte a nastrouhejte najemno a lehce ji vymačkejte, abyste odstranili přebytečnou šťávu.
- Dejte stranou.
- V míse prošlehejte olej se všemi cukry a po jednom přidávejte vejce.
- Smíchejte suché přísady a vmíchejte je do mokré směsi spolu se strouhanou řepou.
- Nalijte těsto do připravené formy a pečte asi 25-30 minut, nebo dokud párátko vložené do středu nevyjde čisté.
- Nechte úplně vychladnout
- Mezitím si připravte vanilkovou polevu.
- Pomocí mixéru s lopatkovým nástavcem vyšlehejte krémový sýr s máslem na střední rychlosti, asi 3 minuty.
- Přidejte moučkový cukr, 1 polévkovou lžíci smetany, vanilková semínka a sůl, přičemž mixér nechte běžet na minimum.
- Zvyšte rychlost a šlehejte 3 minuty, dokud nebude směs velmi hladká.
- Vanilkovou polevu rozetřete na vychladlý koláč pomocí velké špachtle.
- Vložte do chladničky na 3 hodiny, aby buchta zcela vychladla.
- Vyndejte z chladničky 15 minut před podáváním.
Pokud jste milovníci červené řepy v jakékoli formě, podívejte se i na našich 5 úžasných receptů na řepové polévky, jak je neznáte. Vyzkoušejte všechny!