Tento dezert si lze připravit s jakýmkoliv letním ovocem jako třeba s borůvkami či jiným lesním ovocem. Fantazii se meze nekladou.
Ingredience na těsto
- 200g polohrubé mouky
- 4 žloutky + bílky na sníh
- 200g másla
- 150g moučkového cukru
- 50g kakaa holandského typu
- 2 lžičky kypřicího prášku
Ingredience na krém
- 500g mascarpone
- 2 kelímky smetany ke šlehání
- 3 lžíce moučkového cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- Čerstvé jahody (či mražené)
- 100ml vaječného likéru
- 2 balení želatiny
Postup
- Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do hladka, přidejte žloutky a vyšlehejte pěnu.
- Mouku smíchejte s práškem do pečiva a kakaem. Poté ji vmíchejte opatrně do vaječné směsi.
- Vedle si vyšlehejte z bílků sníh a nakonec vmíchejte do těsta.
- Plech s vyšším okrajem vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. Vylijte na plech připravené těsto a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180°C na 10-12 minut.
- Po upečení nechte piškot vychladnout a připravte si krém.
- Smíchejte mascarpone s vaječným likérem, vanilkovým a moučkovým cukrem. Připravte želatinu podle návodu na balení a tu poté taktéž do směsi vmíchejte.
- Nakonec přidejte i našlehanou šlehačku.
- Polovinu krému rozetřete na těsto, naskládejte ovoce a poté natřete druhou polovinu krému.
- Hotové řezy dejte ztuhnout do ledničky alespoň na 2 hodiny, nejlépe přes noc.