Luxusní moučník z podmáslí, ostružinového džemu a pekanových ořechů potřený karamelovou polevou, který si oblíbíte! Lahodná kombinace chutí a snadná příprava z něj dělá kandidáta na váš nový oblíbený dezert.
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 180 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky mletého nového koření
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 9 lžic podmáslí
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 šálku másla, pokojové teploty
- 1 šálek cukru
- 2 vejce pokojové teploty plus jeden žloutek
- 1/2 šálku ostružinového džemu
- 1/2 šálku nasekaných pekanových ořechů
Na polevu:
- 1 a 1/4 šálku cukru
- 1 a 1/2 lžíce másla
- 1/8 lžičky jedlé sody
- 1/2 šálku smetany ke šlehání
- 1/4 lžičky soli
Postup
- Předehřejte troubu na 160 stupňů Celsia.
- Vymažte 20 cm čtvercovou formu a vyložte ji pečicím papírem.
- V malé misce prošlehejte mouku, sůl, nové koření, hřebíček a skořici.
- V další malé misce smíchejte podmáslí a jedlou sodu.
- V míse stolního mixéru ušlehejte máslo do krémova.
- Přidejte cukr a šlehejte asi 4 minuty, dokud nebudete mít nadýchanou a světlou směs.
- Přidejte vejce, jedno po druhém, a míchejte, dokud se úplně nezapracují.
- Snižte rychlost na minimum a přidejte 1/3 moučné směsi.
- Přidejte 1/2 směsi podmáslí, 1/3 směsi mouky, 1/2 směsi podmáslí a 1/3 směsi mouky a mezi každým přidáváním míchejte na nízké úrovni.
- Vmíchejte džem a pekanové ořechy.
- Směs nalijte do připravené formy a pečte 35 až 40 minut.
- Nechte 10 minut chladit ve formě na mřížce.
- Vyjměte buchtu z formy na mřížku a nechte zcela vychladnout.
- Smíchejte jeden šálek cukru s máslem, jedlou sodou a smetanou v malé nepřilnavé pánvi.
- Zahřívejte, dokud směs nepřijde k mírnému varu.
- Sundejte z plotny a pánev přikryjte.
- Zbytek cukru dejte do další nepřilnavé pánve, zahřívejte na středním ohni a za stálého míchání vařte, dokud se cukr nezbarví do tmavě jantarové barvy.
- Smetanovou směs pomalu nalijte do zkaramelizovaného cukru.
- Bude prskat, takže neustále míchejte.
- Vařte, dokud směs nedosáhne 115 stupňů Celsia.
- Sundejte z plotny a nechte asi 2 minuty vychladnout.
- Směs nalijte do mísy stolního mixéru vybaveného šlehacím nástavcem.
- Šlehejte asi 4 minuty.
- Přidejte sůl a šlehejte další minutu.
- Vychladlou buchtu potřete polevou a užijte si to.