Ricottový cheesecake

Ricottový cheesecake
Příprava: 30 minut Vaření: 45 minut Počet porcí: 12

Jako vždy ani tentokrát jsme nezapomněli přidat dva sladké recepty z ricotty pro naše mlsné jazýčky. Vyzkoušejte krémový cheesecake nebo křehký jahodový koláč jako sladkou tečku za dlouhým pracovním dnem nebo si je upečte jen tak pro radost.

Co budeme potřebovat

Na náplň

  1. 400 g čerstvé ricotty
  2. 3 vejce
  3. 150 g moučkového cukru
  4. 250 g smetanového sýra
  5. 60 g zakysané smetany
  6. lžíce vanilkového extraktu

Na náplň

  1. 2 lžičky skořice
  2. 2 lžíce cukru krystal

Na krustu

  1. 200 g másla
  2. 110 g moučkového cukru
  3. vejce
  4. 2 lžíce zakysané smetany
  5. lžíce vanilkového extraktu
  6. 350 g hladké mouky
  7. 2 lžičky prášku do pečiva

Postup

  1. Ricottu vložíme do síta a necháme jí alespoň hodinu odkapat.
  2. Na krustu společně prohněteme máslo a cukr.
  3. Poté přidáme vejce, zakysanou smetanu a vanilku.
  4. Vše spolu promícháme.
  5. Přidáme prosetou mouku s práškem do pečiva a promícháme, dokud se vše společně nespojí.
  6. Když máme hotové těsto, přendáme ho na pomoučenou pracovní plochu a vytvarujeme kouli.
  7. Tu si rozdělíme na 3 stejně velké části, ty zabalíme do potravinářské folie a umístíme na 30 minut do lednice.
  8. Troubu si mezitím předehřejeme na 180 stupňů.
  9. Dortovou formu si vymažeme máslem.
  10. První těsto na krustu si vyválíme mezi dvěma listy pečícího papíru.
  11. To potom vložíme na dno dortové formy a okrájíme ho podle ní.
  12. Takto upravené těsto vložíme na 5 minut do mrazáku, aby ztuhlo.
  13. Zbývající dvě části těsta taktéž vyválíme mezi dvěma listy pečícího papíru.
  14. Jeden plát nakrájíme na pruhy, kterými vyplníme strany dortové formy.
  15. Toto těsto lehce zamáčkneme do těsta, které tvoří základ.
  16. Vložíme do lednice a chladíme, dokud krusta nebude potřeba.
  17. Poslední rozválený plát těsta vložíme taktéž do lednice.
  18. Na ricottovou náplň ušleháme vejce s 2 lžícemi cukru.
  19. Vedle v míse si smícháme smetanový sýr, zakysanou smetanu a zbylý cukr.
  20. Šleháme přibližně 4 minuty, dokud se cukr nerozpustí.
  21. Poté přidáme okapanou ricottu, vanilku, přilijeme vaječnou směs a prošleháme.
  22. Dortovou formu s vychlazenou krustou naplníme ricottovou směsí a tu přikryjeme posledním plátem vyváleného těsta.
  23. Ořízneme přebytečné pečivo a potřeme ho rozšlehaným vejcem.
  24. Takto připravený koláč dáme na dalších 30 minut do lednice.
  25. Poté dortovou formu přendáme do trouby a pečeme 45 minut na 160 stupňů.
  26. Troubu poté vypneme a necháme jí s otevřenými dvířky vystydnout (koláč nevyndáváme).
  27. Poté koláč umístíme do lednice a přes noc ho necháme odpočinout.
  28. Druhý den si před podáváním smícháme skořici s cukrem a tím cheesecake prosypeme.
Cheesecake s krémovou sýrovou náplní a křupavým těstem.
Zdroj: halfbakedharvest.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.