Aneb jak jinak, honosněji, nazvat masovou pomazánku. Její kouzlo se skrývá v tom, že výsledný produkt vypadá, jako věc, která vyžaduje hodně zručnosti a zkušeností. Přitom recepty na pomazánky z pečeného vepřového masa jsou velmi jednoduché a levné na přípravu. A výsledek? Ten je vždy fantastický.
Co budete potřebovat:
- 1 kilo vepřové plece bez kosti (nakrájená na kostky)
- Sůl
- 125 ml rostlinného oleje nebo tuku
- 4 bobkové listy
- Čerstvý tymián
- 2 velké šalotky (nahrubo nakrájené)
- 4 stroužky česneku (rozpůlené)
- Muškátový oříšek
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 150 stupňů
- Vepřovou plec nasolíme a umístíme do pekáče na pečení
- Maso v pekáči zalijeme olejem nebo tukem
- Do pekáče k masu přidáme bobkový list, tymián, nahrubo nakrájenou šalotku a rozpůlený česnek
- Pekáč přikryjeme alobalem, vložíme do trouby a necháme péct, dokud se vepřové maso nebude rozpadat. (alespoň 3 hodiny)
- Po vyndání masa z trouby, vyjmeme veškeré přidané koření včetně šalotky a česneku.
- Zbylou šťávu scedíme vedle do mísy
- Maso přendáme do kuchyňského robota a začněte mixovat. Rychlost zvyšujeme pomalu, ať si robota nezničíme
- V průběhu míchání postupně po lžičkách přidáváme vedle odstavenou šťávu, dokud nedosáhneme požadované krémové konzistence
- Postupně přidáváme sůl
- Vyhotovenou směs pomalu přendáváme do předem připravených a vymytých sklenic
- Když budou sklenice naplněné, zalijeme vršek pomazánky zbylým scezeným tukem
- Před podáváním musí pomazánka v lednici odpočívat alespoň dvě hodiny
Pro intenzivnější chuť, nechte pomazánku v lednici odpočívat týden.