Rizoto s lilkem

Rizoto s lilkem
Příprava: 20 minut Vaření: 40 minut Počet porcí: 2

Pakliže prahnete po něčem bezmasém, nejlépe s kouskem dobré zeleniny, pak je tento pokrm s rýží a lilkem právě pro vás.

Ingredience

  • 160g jasmínové rýže
  • 1 polévková lžíce rajčatové omáčky
  • 1 polévková lžíce lehké sojové omáčky
  • ½ lžičky cukru krystal
  • ½ lžičky sezamového oleje
  • 150ml vody
  • 1 velký lilek, nakrájený na 4 cm kostky
  • 3 sušené houby shiitake (mohou být i české, sušené houby)
  • 1 stroužek česneku, jemně nakrájený na kostičky
  • kousek zázvoru (velikost palce), jemně nakrájený na kostičky
  • rostlinný olej

Postup

  • V noci před plánovaným podáváním jídla vložte houby shiitake do misky se studenou vodou, aby se rehydratovaly.
  • Následujícího dne houby sceďte, nakrájejte na jemné plátky.
  • Rýži dobře promyjte 3 až 4 krát, abyste se zbavili co největšího množství škrobu – rýže bude ve výsledku nadýchaná než lepkavá. Proplachujte přes síto.
  • Smíchejte rajčatovou omáčku se sojovou, cukrem a sezamovým olejem v misce a odložte stranou.
  • Rýži a vodu vložte do hliněného hrnce a přikryjte víkem.
  • Vodu přiveďte k varu na středním ohni, stáhněte ji na minimum a duste 15 minut, aniž byste otevřeli víko hrnce.
  • Zatímco se rýže vaří, vložte lilek do pánve, přidejte 1 lžící rostlinného oleje a smažte na horké pánvi, dokud není směs lehce opečená ze všech stran.
  • Následně do pánve přidejte česnek, zázvor a smažte další dvě minuty, dokud směs nezačne vonět.
  • Zvyšte teplotu a přidejte nakrájené houby, smažte ještě několik minut.
  • Poté přidejte směs omáček a přiveďte k varu. Vařte 5 minut.
  • Poté, co je rýže v hliněném hrnci uvařená, otevřete víko a na rýži nasypete vařenou směs lilku a hub.
  • Aby se chutě propojily, nechte rýži se zeleninou v hliněném hrnci 3 až 4 minuty odstát. Poté je pokrm připraven ke konzumaci.
bezmasá rýže s lilkem
zdroj: greatbritishcchefs.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.