Pakliže prahnete po něčem bezmasém, nejlépe s kouskem dobré zeleniny, pak je tento pokrm s rýží a lilkem právě pro vás.
Ingredience
- 160g jasmínové rýže
- 1 polévková lžíce rajčatové omáčky
- 1 polévková lžíce lehké sojové omáčky
- ½ lžičky cukru krystal
- ½ lžičky sezamového oleje
- 150ml vody
- 1 velký lilek, nakrájený na 4 cm kostky
- 3 sušené houby shiitake (mohou být i české, sušené houby)
- 1 stroužek česneku, jemně nakrájený na kostičky
- kousek zázvoru (velikost palce), jemně nakrájený na kostičky
- rostlinný olej
Postup
- V noci před plánovaným podáváním jídla vložte houby shiitake do misky se studenou vodou, aby se rehydratovaly.
- Následujícího dne houby sceďte, nakrájejte na jemné plátky.
- Rýži dobře promyjte 3 až 4 krát, abyste se zbavili co největšího množství škrobu – rýže bude ve výsledku nadýchaná než lepkavá. Proplachujte přes síto.
- Smíchejte rajčatovou omáčku se sojovou, cukrem a sezamovým olejem v misce a odložte stranou.
- Rýži a vodu vložte do hliněného hrnce a přikryjte víkem.
- Vodu přiveďte k varu na středním ohni, stáhněte ji na minimum a duste 15 minut, aniž byste otevřeli víko hrnce.
- Zatímco se rýže vaří, vložte lilek do pánve, přidejte 1 lžící rostlinného oleje a smažte na horké pánvi, dokud není směs lehce opečená ze všech stran.
- Následně do pánve přidejte česnek, zázvor a smažte další dvě minuty, dokud směs nezačne vonět.
- Zvyšte teplotu a přidejte nakrájené houby, smažte ještě několik minut.
- Poté přidejte směs omáček a přiveďte k varu. Vařte 5 minut.
- Poté, co je rýže v hliněném hrnci uvařená, otevřete víko a na rýži nasypete vařenou směs lilku a hub.
- Aby se chutě propojily, nechte rýži se zeleninou v hliněném hrnci 3 až 4 minuty odstát. Poté je pokrm připraven ke konzumaci.