Rizoto s krevetami

Rizoto s krevetami
Příprava: 20 minut Vaření: 20 minut Počet porcí: 4

Toto krevetové rizoto je plné parmazánu, česneku a másla, o kterých víme, že všechno dělají lepší.

Co budeme potřebovat

Na krevety

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 16 až 20 velkých krevet (oloupaných)
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 50 g másla
  • 6 stroužků česneku (prolisovaného)
  • 150 ml bílého vína
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 2 lžíce jemně nasekané petrželky

Na rizoto

  • 1 l kuřecího vývaru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce mleté šalotky
  • 3 střední stroužky česneku (nasekané)
  • 300 g rýže Arborio
  • 120 g strouhaného parmazánu
  • sůl

Postup

  • Ve velké pánvi rozehřejte olej na středně vysokou teplotu. Osušte krevety papírovými utěrkami. Ochuťte krevety solí a pepřem.
  • Krevety opečte do růžova, celkem asi 4 minuty.
  • Snižte teplotu na středně nízkou. Do pánve přidejte 2 lžíce másla. Když se máslo rozpustí, přidejte nasekaný česnek a restujte, dokud nebude voňavý, asi 30 sekund.
  • Zvyšte teplotu na středně vysokou. Přidejte bílé víno a citronovou šťávu, a pokračujte ve vaření, dokud se omáčka nezredukuje asi o třetinu, asi 3 minuty.
  • Přidejte zbývající 2 lžíce másla a petrželku. Jakmile se máslo rozpustí, sundejte pánev z plotny.
  • Zahřejte kuřecí vývar v malém hrnci, dokud nebude horký, asi 5 minut.
  • Mezitím rozehřejte olej a 2 lžíce másla ve středním hrnci na středně nízké teplotě.
  • Jakmile se máslo rozpustí, přidejte šalotku a česnek. Restujte, dokud šalotka nezprůhlední a česnek se nerozvoní, asi 2 minuty.
  • Přidejte rýži a promíchejte, aby se obalila. Zvyšte teplotu na střední a restujte, dokud rýže není lehce opečená, asi 4 minuty.
  • Přidejte naběračku horkého vývaru a za stálého míchání míchejte, dokud se vývar nevsákne do rýže. Opakujte a přidávejte po naběračkách vývar, dokud není rýže krémová a al dente.
  • Sundejte z plotny a vmíchejte zbývající 1 lžíci másla a parmazán.
  • Když se máslo a sýr rozpustí, přikryjte a dejte stranou.
  • Rizoto rozdělte do misek a přidejte krevety a omáčku.
Krémové rizoto doplněné křupavými krevetami.
Zdroj: platingsandpairings.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.