Tento italský recept s mušlemi, krevetami a kalamáry si ihned zamilujete.
Ingredience
- 440 g rýže arboio
- 500 g slávek
- 500 g krevet
- 200 g kalamárových kroužků
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 300 ml suchého bílého vína
- 1250 ml rybího vývaru
- 200 ml rajčatového protlaku
- 40 g másla
- 2 PL olivového oleje
- šafrán
- čerstvá petrželka
- sůl
- pepř
Postup
- Do středně velké pánve nalijte víno a přiveďte ho k varu.
- Přidejte omyté slávky a za občasného míchání vařte přibližně 3 minuty, než se všechny skořápky otevřou.
- Následně slávky vyjměte z pánve a odstraňte z nich skořápky. Slávky, které se neotevřely, nepoužívejte.
- Do zbylé směsi v pánvi přidejte rybí vývar, trošku šafránu a vše přiveďte k varu.
- Na jiné pánvi rozpusťte 30 gramů másla a jednu lžíci olivového oleje.
- Přidejte oloupané krevety a 2-3 minuty povařte.
- Poté krevety z pánve odstraňte.
- Vložte do pánve kalamáry a vařte opět přibližně 3 minuty, dokud nebudou průhledné.
- Krevety vyjměte z pánve.
- Do pánve přidejte zbývající máslo a olej a orestujte nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidejte prolisovaný česnek a rýži.
- Restujte 2-3 minuty.
- Následně přidejte naběračku horkého vývaru a míchejte, dokud se nevstřebá.
- Následně takto vývar postupně po jedné naběračce přidávejte do pánve, dokud nebude rýže uvařená, tedy přibližně 20 minut.
- Přimíchejte veškeré mořské plody, rajčatový protlak a nakrájenou petrželku a povařte ještě přibližně 2 minuty.
- Ochutnejte, případně přidejte sůl a pepř.
Takto připravené mořské plody s rýží podávejte posypané čerstvou petrželkou.
Těstoviny dlouhodobě patří mezi nejčastěji vařená jídla. Vyzkoušejte naši pestrou variantu omáček na špagety!