V tomto receptu využijete téměř všechny části červené řepy včetně listů a stonků, které pokrmu přidávají nutriční hodnotu. Červená řepa obohacuje rizoto o železo a foláty a pohanka je pro změnu skvělým zdrojem bílkovin a vlákniny. Naprostá zdravá bomba!
Co budete potřebovat
- 3 malé červené řepy
- 2 šálky nasekaných listů z červené řepy
- 1 šálek stonků z červené řepy, nakrájených najemno (použijte pouze jemné, tuhé vyhoďte)
- ¼ šálku čerstvých lístků máty
- ¼ šálku čerstvých listů oregana
- 1 šálku pohankové krupice
- 3 šálky vývaru nebo vody
- 1 šálek cibule nakrájené nadrobno
- 4 stroužky česneku, oloupané a nakrájené na plátky
- 1 lžíce citronové kůry
- 1 lžíce olivového oleje plus navíc na potření řepy
- 1 lžička soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- ½ šálku strouhaného parmazánu
Postup
- Červenou řepu, listy a stonky důkladně omyjte.
- Troubu předehřejte na 200°C.
- Plech vyložte pečicím papírem nebo alobalem.
- Ořízněte konce řepy.
- Nakrájejte řepy na poloviny.
- Položte je na plech řeznou stranou nahoru.
- Lehce je potřete olivovým olejem.
- Pečte 30–40 minut nebo dokud nejsou řepy hotové.
- Upečenou červenou řepu vyjměte z trouby a nechte trochu vychladnout.
- Oloupejte a nastrouhejte.
- Zpracujte v kuchyňském robotu na hrubou pastu.
- Pohankovou krupici vložte do síta a umyjte ji pod studenou vodou.
- Pokud chcete, namočte pohanku do vývaru nebo vody.
- Tím se zkrátí doba vaření.
- Otrhejte lístky máty ze stonku a omyjte je.
- Otrhejte lístky oregana a omyjte je.
- Listy a stonky řepy nasekejte nadrobno.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky.
- Nastrouhejte parmazán.
- V široké pánvi na středním plameni rozehřejte olej.
- Přidejte nakrájenou cibuli a restujte, dokud není trochu měkká.
- Přidejte česnek a za stálého míchání opékejte, dokud se nerozvoní.
- Dále přidejte nakrájené stonky řepy.
- Za stálého míchání opékejte 2-3 minuty.
- Přidejte nakrájené listy řepy, mátu a oregano.
- Za stálého míchání restujte, dokud listy nezačnou trochu vadnout.
- Přidejte červenou řepu a dobře promíchejte.
- Přidejte také pohankovou krupici včetně vody a vývaru, do které jste ji namočili.
- Nakonec přidejte citronovou kůru, vývar nebo vodu (pokud jste do ní pohanku nenamočili již předtím) a sůl.
- Dobře promíchejte.
- Zakryjte pánev a nechte pohanku vařit na mírném ohni, dokud nebude hotová (25 – 30 minut).
- Občas zkontrolujte, zda není potřeba přidat více vody nebo vývaru.
- Když je pohanka uvařená, přidejte pepř a parmazán.
- Dobře promíchejte.
- Nandejte na talíře a podávejte s extra parmazánem.
Litinové pánve jsou stálicemi českých kuchyní a i když je jejich pořizovací cena vyšší, roky kvalitní přípravy jídla se rozhodně vyplatí. Co je ještě činí tak specifickými a oblíbenými? K čemu všemu se dají použít, jak rozpoznat kvalitní provedení a jaké pánve lze sehnat na českém trhu? Na to se podívejte v naší recenzi litinových pánví.