Rizoto z pohanky s červenou řepou a čerstvými bylinkami

Rizoto z pohanky s červenou řepou a čerstvými bylinkami
Příprava: 20 minut Vaření: 80 minut Počet porcí: 4

V tomto receptu využijete téměř všechny části červené řepy včetně listů a stonků, které pokrmu přidávají nutriční hodnotu. Červená řepa obohacuje rizoto o železo a foláty a pohanka je pro změnu skvělým zdrojem bílkovin a vlákniny. Naprostá zdravá bomba!

Co budete potřebovat

  • 3 malé červené řepy
  • 2 šálky nasekaných listů z červené řepy
  • 1 šálek stonků z červené řepy, nakrájených najemno (použijte pouze jemné, tuhé vyhoďte)
  • ¼ šálku čerstvých lístků máty
  • ¼ šálku čerstvých listů oregana
  • 1 šálku pohankové krupice
  • 3 šálky vývaru nebo vody
  • 1 šálek cibule nakrájené nadrobno
  • 4 stroužky česneku, oloupané a nakrájené na plátky
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1 lžíce olivového oleje plus navíc na potření řepy
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • ½ šálku strouhaného parmazánu

Postup

  • Červenou řepu, listy a stonky důkladně omyjte.
  • Troubu předehřejte na 200°C.
  • Plech vyložte pečicím papírem nebo alobalem.
  • Ořízněte konce řepy.
  • Nakrájejte řepy na poloviny.
  • Položte je na plech řeznou stranou nahoru.
  • Lehce je potřete olivovým olejem.
  • Pečte 30–40 minut nebo dokud nejsou řepy hotové.
  • Upečenou červenou řepu vyjměte z trouby a nechte trochu vychladnout.
  • Oloupejte a nastrouhejte.
  • Zpracujte v kuchyňském robotu na hrubou pastu.
  • Pohankovou krupici vložte do síta a umyjte ji pod studenou vodou.
  • Pokud chcete, namočte pohanku do vývaru nebo vody.
  • Tím se zkrátí doba vaření.
  • Otrhejte lístky máty ze stonku a omyjte je.
  • Otrhejte lístky oregana a omyjte je.
  • Listy a stonky řepy nasekejte nadrobno.
  • Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  • Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky.
  • Nastrouhejte parmazán.
  • V široké pánvi na středním plameni rozehřejte olej.
  • Přidejte nakrájenou cibuli a restujte, dokud není trochu měkká.
  • Přidejte česnek a za stálého míchání opékejte, dokud se nerozvoní.
  • Dále přidejte nakrájené stonky řepy.
  • Za stálého míchání opékejte 2-3 minuty.
  • Přidejte nakrájené listy řepy, mátu a oregano.
  • Za stálého míchání restujte, dokud listy nezačnou trochu vadnout.
  • Přidejte červenou řepu a dobře promíchejte.
  • Přidejte také pohankovou krupici včetně vody a vývaru, do které jste ji namočili.
  • Nakonec přidejte citronovou kůru, vývar nebo vodu (pokud jste do ní pohanku nenamočili již předtím) a sůl.
  • Dobře promíchejte.
  • Zakryjte pánev a nechte pohanku vařit na mírném ohni, dokud nebude hotová (25 – 30 minut).
  • Občas zkontrolujte, zda není potřeba přidat více vody nebo vývaru.
  • Když je pohanka uvařená, přidejte pepř a parmazán.
  • Dobře promíchejte.
  • Nandejte na talíře a podávejte s extra parmazánem.
Pohankové rizoto s řepou a bylinkami na talíři.
www.mayuris-jikoni.com

Litinové pánve jsou stálicemi českých kuchyní a i když je jejich pořizovací cena vyšší, roky kvalitní přípravy jídla se rozhodně vyplatí. Co je ještě činí tak specifickými a oblíbenými? K čemu všemu se dají použít, jak rozpoznat kvalitní provedení a jaké pánve lze sehnat na českém trhu? Na to se podívejte v naší recenzi litinových pánví.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.