Moderní pojetí receptu na hovězí pečeni promění nudné jídlo, ve sváteční.
Co budeme potřebovat
- 450 g hovězího masa
- 120 g cibule (nakrájené nadrobno)
- 240 g hub (nakrájených najemno)
- 2 lžíce česneku (nakrájeného na kostičky)
- 1 lžíce sójové omáčky
- 60 ml hoisin omáčky
- 2 lžičky mletého čerstvého zázvoru
Na pepřovou omáčku
- 3 zelené cibule (nakrájené na plátky)
- 2 lžíce hladké mouky
- 120 ml hovězího vývaru
- 120 ml červeného vína
- 2 lžičky mletého pepře
Na cibulku
- 1 cibule na krájená na kolečka
- 100 g kukuřičného škrobu
- sůl
- pepř
- 200 ml řepkový olej
- 2 lžíce sezamového oleje
Postup
- Udělejte mělké zářezy po celé pečeni.
- Vložte plátky česneku do zářezů.
- Vše potřeme hrubozrnnou solí, pepřem, hoisin omáčky a mletým zázvorem.
- Položte tučnou stranou nahoru do mělkého pekáče a přidejte cibuli, houby,
- Pečete nezakrytou na 220 stupňů na 10 minut.
- Snižte teplotu na 140 stupňů a pečte 2 hodiny 20 minut až 2 hodiny 45 minut. Vyjměte z trouby.
- Přikryjeme fólií a necháme alespoň 15 minut odstát.
- Na pepřovou omáčku dáme do hrnce na středně vysokou teplotu dejte vypečenou šťávu z roastbeefu a zelenou cibulku.
- Vmíchejte 2 lžíce mouky. Vařte za stálého míchání 1 minutu.
- Postupně vmíchejte hovězí vývar a červené víno a 2 lžičky mletého míchaného pepře.
- Šlehejte, dokud se omáčka nevyvaří a nezhoustne, asi 4 minuty.
- Nakrájená cibule
- Vhoďte jednotlivá kolečka cibule do kukuřičného škrobu, který byl ochucen trochou soli a pepře a obalte.
- Smažte na pánvi po dávkách v horkém řepkovém oleji a sezamovém oleji, otočte, dokud nebudou křupavé a zlaté, 2 až 3 minuty.
- Pomocí děrované lžíce vyjměte na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby olej odkapal.