Listové těsto je v České republice velmi oblíbené a myslím, že nejsme jediní. Snadno se používá; s tím téměř nemůžete selhat. Dnes vám ukážu, jak udělat českou specialitu, kohoutí hřebeny, plněnou bohatou makovou náplní.
Co budeme potřebovat
Na náplň
- 200 g mletého máku
- 240 ml mléka
- 100 g krystalového cukru
- 82 g povidel
- ½ lžičky citronové kůry
Ostatní ingredience
- 500 g chlazeného listového těsta
- vejce
- mouka (na poprášení pracovní desky)
- moučkový cukr (na poprášení upečeného makového rohlíčku)
Postup
- V hrnci smícháme mletý mák a mléko.
- Směs přivedeme k varu na střední teplotu.
- Občas směs promícháme, aby se mléko nepřipálilo.
- Přidáme cukr, povidla a citronovou kůru.
- Snížíme teplotu a vaříme, dokud mák nezměkne.
- To bude trvat asi 10 minut, ale nezapomeneme míchat.
- Po dokončení přendáme makovou náplň do mísy, odstavíme a necháme zcela vychladnout.
- Než začneme péct, předehřejeme troubu na 170 stupňů a plechy vyložíme pečicím papírem.
- Listové těsto rozkrájíme na 2 stejné kusy a každý z nich rozválíme na obdélník.
- Každý obdélník rozdělíme na 6 malých obdélníků podobné velikosti.
- Na ½ obdélníku položíme vychladlou makovou náplň.
- Druhou polovinu těsta přes náplň přehneme a pomocí vidličky okraje přimáčkneme k sobě a celý rohlíček potřeme rozšlehaným vejcem.
- Rohlíčky s mákem opatrně přeneseme na plech.
- Těsto pečeme 15 minut, nebo dokud není nafouknuté a zlatavě hnědé.
- Před podáváním je poprášíme moučkovým cukrem.