Kombinace batátů, baby špenátu, bazalkového pesta a fety je naprosto luxusní. Když ji použijete jako náplň do rolády, vytvoříte lahodný pokrm, který si zamiluje celá vaše rodina.
Co budete potřebovat
- 40 g másla
- 35 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 30 g najemno nastrouhaného parmazánu
- 3 vejce, oddělená na žloutky a bílky
K podávání
- čerstvé bylinky
- strouhaný parmazán
Na náplň:
- 500 g batátů, oloupaných a nakrájených
- 60 ml smetany na vaření
- pepř
- 150 g čerstvého baby špenátu
- 2 lžíce bazalkového pesta
- 150 g fety, rozdrobené
- 30 g najemno nastrouhaného parmazánu
Postup
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Vymažte tukem a vyložte pečícím papírem mělký plech na pečení o rozměrech 28 x 32 cm.
- V malé pánvi na mírném středním ohni rozpusťte máslo, přidejte mouku a mícháme 1 minutu.
- Odstraňte z tepla.
- Postupně zašlehejte mléko.
- Vraťte na oheň a za stálého šlehání vařte, dokud směs nezhoustne.
- Sundejte z plotny.
- Vmíchejte polovinu parmazánu a žloutky.
- Přeneste směs do velké mísy.
- Nechte 5 minut vychladnout.
- Ve velké čisté míse šlehejte bílky, dokud se nevytvoří pevné vrcholy.
- Třetinu vyšlehaných bílků vmíchejte do žloutkové směsi a poté v dalších 2 dávkách vmíchejte zbývající bílky.
- Směs nalijte na připravený plech a opatrně rozetřete ke krajům.
- Pečte 10-15 minut nebo dozlatova.
- Vařte batáty v osolené vroucí vodě 8–10 minut nebo do měkka.
- Sceďte a rozmačkejte je spolu se smetanou a pepřem.
- Dobře osolte a dejte stranou.
- Špenát dejte do velké žáruvzdorné mísy a zalijte vroucí vodou.
- Odstavte na 30 sekund nebo do zvadnutí.
- Sceďte a opláchněte pod tekoucí studenou vodou.
- Vymačkejte, abyste odstranili přebytečnou tekutinu.
- Špenát nasekejte nahrubo a dejte do mísy spolu s pestem a fetou a promíchejte.
- Položte čistou utěrku na pracovní plochu.
- Na utěrku položte velký plát pečícího papíru.
- Posypte zbylým parmazánem.
- Upečené těsto překlopte na vyloženou utěrku a sundejte pečící papír, na kterém jste ji pekli.
- Začněte od nejkratší strany, která je vám nejblíže, a pomocí utěrky a pečícího papířu opatrně srolujte roládu.
- Nechte takto 3-4 minuty.
- Opatrně rozviňte a nechte3-5 minut mírně vychladnout.
- Na roládu rovnoměrně rozetřeme batátovou směs a poklaďte špenátovou směsí.
- Roládu srolujte tentokrát bez papíru.
- Podávejte posypané čerstvými bylinkami a hoblinkami parmazánu.
Máme pro vás i další recepty na krůtí roládu, které si zamilujete! Máme pro vás variantu se sušenými rajčaty nebo třeba žampiony.