Pečený králík na česneku může mít mnoho podob a plněný jako kuřecí rolka se stane vaším velkým favoritem. Má velmi jemnou strukturu, vynikající chuť a nasytí nejen vás, ale i celou vaši rodinu či přátele.
Ingredience:
- 500 g pikantní vepřové párky
- 425 g mletého kuřecího masa
- 140 g čerstvé strouhanky z bílého pečiva
- 100 g strouhaného parmazánu
- 1 středně velká žlutá cibule
- 8 – 10 stroužků česneku
- 2 snítky rozmarýnu
- 1 vejce
- 2 vykostění králíci (každý o hmotnosti cca 1 800 g – 2 000 g) + jejich kosti
- 375 ml suchého bílého vína
- 125 ml extra panenského olivového oleje
- 500 ml tekutého vývaru Massel
Postup:
- Cibuli očistíme a jemně nasekáme na kostičky, česnek oloupeme a odkrojíme okraje.
- Rozmarýn opláchneme a nakrájíme na co nejdrobnější kousky.
- Předehřejeme si troubu na 170 stupňů a připravíme si pekáče se zvýšeným okrajem.
- Párky oloupeme a dáme do misky. Přidáme mleté kuřecí maso, strouhanku, parmazán a cibuli.
- Do mísy k masu prolisujeme 4 stroužky česneku, přihodíme 2 lžíce rozmarýnu a rozklepneme vejce. Kdo chce, může vše dát do nádoby robota a rozmixovat, protože nádivka musí být jemná.
- Osolíme, opepříme a vypracujeme nádivku, kterou rozdělíme na dvě části.
- Na pracovní plochu rozložíme oba vykostěné králíky a na každého dáme polovinu nádivky. Vytvarujeme do podoby klobásy a zavineme jako roládu.
- Takhle to uděláme i s druhým králíkem a pomocí potravinářské nitě zavážeme nebo použijeme kuchyňské jehly.
- Obě připravené rolády vložíme do pekáče a obložíme kostmi. Přihodíme zbývající česnek a rozmarýn.
- Přilijeme víno s olejem, osolíme, opepříme a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 90 minut s tím, že po chvilkách podléváme a přidáváme víno, aby nebyl pekáč bez tekutiny.
- Rolády vyjmeme, vložíme do čistého pekáčku nebo pánve, zakryjeme alobalem a na 30 minut odložíme na teplé místo.
- Vyjmeme kosti, česnek rozmačkáme a pekáček položíme na plotnu na střední teplotu.
- Přilijeme vývar, zamícháme a odlepíme všechny kousky, které nám v pekáčku zůstaly. Vaříme 3 minuty a poté šťávu slijeme do misky.
- Králičí rolády nakrájíme na plátky a naservírujeme na talíř. Pokapeme šťávou a podáváme třeba s vařenými brambory.