Roláda z flank steaku plněná špenátem a gorgonzolou

Roláda z flank steaku plněná špenátem a gorgonzolou

Vyzkoušejte tuto dokonalou roládu, která skvěle poslouží i jako sváteční hlavní chod. Ocení ji i ti nejnáročnější hosté!

Co budete potřebovat

  • 1 flank steak o hmotnosti 700 – 1000 g
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka, nakrájená nadrobno
  • 500 g špenátu, omytého a nakrájeného
  • 1 šálek strouhanky
  • 200 g gorgonzoly nebo jiného modrého sýra, rozdrobeného
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup

  • Předehřejte troubu na 190 °C.
  • Pomocí dlouhého ostrého nože (držte jej rovnoběžně s pracovní plochou) prořízněte dlouhou stranu steaku a zastavte se asi 1 cm od opačné strany.
  • Otevřete steak jako knihu.
  • Pokud je váš steak již tenký, nemusíte ho rozevírat, stačí ho roztlouct paličkou na maso na tloušťku asi 0,5 – 1 cm.
  • Dejte stranou.
  • Rozpalte velkou pánev na středním plameni a přidejte 1 lžíci olivového oleje.
  • Přidejte šalotku a restujte do měkka, asi 3 minuty.
  • Přidejte špenát a vařte, dokud nezvadne, asi 3 minuty.
  • Přeneste do cedníku.
  • Když špenát dostatečně vychladne, vymačkejte ze něj všechnu vlhkost.
  • Měli byste mít asi 1 šálek špenátu.
  • Přendejte do středně velké mísy a vmíchejte strouhanku a sýr.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Umístěte steak na potravinářskou fólii tak, aby dlouhá strana steaku směřovala k vám.
  • Špenátovou směsí rovnoměrně potřete steak a ponechejte 2,5 cm okraj podél okraje nejdále od vás.
  • Začněte stranou, která je vám nejblíže, a použijte jako pomůcku fólii, srolujte steak, jemně zatlačte na náplň, pak svinutý steak svažte potravinářským provázkem v rozestupech 5 až 8 cm.
  • Zvenku dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  • Zbývající 2 lžíce olivového oleje rozehřejte ve velké pánvi vhodné do trouby na středně vysokém plameni.
  • Roládu opečte ze všech stran, asi 3 minuty z každé strany.
  • Vložte pánev do trouby a pečte 25 minut, nebo dokud teploměr s okamžitým odečtem vložený do středu rolády neukáže 50 °C až 52 °C pro medium-rare.
  • Přendejte na prkénko, zakryjte alobalem a nechte 10 až 15 minut odpočívat.
  • Chcete-li podávat, odstraňte z rolády provázek a nakrájejte na plátky.
Roláda z hovězí masa plněná sýrem a špenátem na talíři se salátem a příborem.
www.seriouseats.com

Vyzkoušejte i naše recepty na krůtí roládu, na kterých si pochutná celá vaše rodina!
Máme pro vás variantu se špenátem, sušenými rajčaty i žampiony.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.