Tuto plněnou hovězí roládu lze podávat jako hlavní chod i jako teplý předkrm a každého milovníka masa nadchne nejen vizuálně. Hovězí maso zjemníme a naložíme do slané marinády se zázvorem a česnekem. Poté naplníme směsí sýra, bylinek, vajec a kyselých okurek a zapečeme v troubě s cibulí. Mňam!
Co budete potřebovat
Na maso:
- kus zázvoru
- 3 – 4 stroužky česneku
- 1 lžička hořčice
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce rostlinného oleje
- ⅓ lžičky sušeného tymiánu
- ⅓ lžičky sušeného rozmarýnu
- 800 – 900 g hovězí kližky
Na náplň:
- 200 – 250 g sýra
- 2 vejce
- sůl, podle chuti
- ⅓ lžičky sušeného tymiánu
- ⅓ lžičky sušeného rozmarýnu
- 2 nakládané okurky
- 2 – 3 cibule
- 1 lžíce rostlinného oleje
- petrželka, na ozdobu
Postup
- Zázvor nastrouhejte na jemném struhadle, bude vám ho stačit cca lžička.
- Česnek prolisujte.
- V misce smíchejte zázvor, česnek, hořčici, sójovou omáčku, olej, tymián a rozmarýn.
- Hovězí maso podélně rozřízněte a otevřete jako knihu, zakryjte potravinářskou fólií a paličkou na maso jemně rozklepejte na tloušťku asi 6–7 mm.
- Nandejte marinádu na na jednu stranu masa, ale část marinády si nechte.
- Marinované maso dejte stranou, zatímco budete připravovat náplň.
- Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Vmíchejte vejce, sůl, tymián a rozmarýn.
- Okurky nakrájejte na jemné proužky nebo malé kostičky.
- Na maso položte stejnoměrnou vrstvu směsi sýra a vajec, podél jednoho dlouhého okraje nechte volný okraj.
- Poté rozložte proužky okurky na opačnou stranu od volného okraje.
- Okurky srolujte dovnitř do těsné rolky a svažte kuchyňským provázkem.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka.
- Vložte cibuli do olejem vymazané zapékací misky.
- Do zapékací mísy dejte také hovězí roládu.
- Roládu potřete zbytkem marinády a přikryjte alobalem.
- Pečte v troubě na 180°C cca 1,5 hodiny, poté sejměte alobal a nechte hovězí roládu dopéct v troubě dalších 15–20 minut.
- Hovězí roládu před podáváním nakrájejte na kousky a podávejte s petrželkou.