Tato roláda obsahuje šťavnaté maso z krůtích prsou, které je zatočené kolem směsi čerstvých bylinek, kukuřičného chleba, jablek a křupavé vepřové klobásy. To si prostě musíte zamilovat!
INGREDIENCE
- 2 střední řapíky řapíkatého celeru
- 1 střední cibule
- 1 střední sladké jablko
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce čerstvé petrželky a další na ozdobu
- 1 lžíce čerstvých lístků šalvěje a další na ozdobu
- 1 lžíce lístků čerstvého tymiánu a další na ozdobu
- 3 lžíce másla
- 3 lžičky soli
- 230 g vepřové klobásy
- 110 g kukuřičného chleba
- 1 velké krůtí prso bez kosti, s kůží (cca 2 kg)
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 2 lžíce oleje
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
POSTUP
- Umístěte rošt doprostřed trouby a zahřejte na 175 ° C.
- Do velké mísy dejte najemno nakrájený řapíkatý celer, cibuli, nasekaný česnek a jablko.
- Rozpusťte 2 lžíce másla na velké pánvi na středně vysoké teplotě.
- Přidejte cibulovou směs a 1 lžičku soli.
- Vařte za občasného míchání do měkka asi 10 minut.
- Vraťte směs do velké mísy.
- Do pánve přidajte zbývající lžíci másla a rozpusťte.
- Přidejte vepřovou klobásu (v případě potřeby nejprve odstraňte střívka) a vařte, přičemž klobásu nalámejte dřevěnou lžící na malé kousky, dokud nezhnědne a nebude provařená, 6 až 8 minut.
- Přendejte do mísy s cibulí.
- Do mísy rozdrobte také kukuřičný chléb na velmi malé kousky o velikosti strouhanky.
- Bylinky na roládu nasekejte, promíchejte a přidejte do mísy.
- Položte 1 celé vykostěné krůtí prso s kůží kůží dolů na prkénko delší stranou blíže k vám.
- Krůtu přikryjte 2 mírně se překrývajícími listy plastové fólie.
- Plochou stranou paličky na maso prso naklepejte, dokud nebude mít stejnoměrnou tloušťku cca centimetr.
- Maso z obou stran ochuťte zbylými 2 lžičkami soli.
- Přeneste náplň na maso a rozetřete do rovnoměrné vrstvy, přičemž po celém obvodu ponechejte centimetrový okraj.
- Krůtu srolujte zdola nahoru pevně do špalku a urovnejte švem dolů, konce zastrčte.
- Svažte kuchyňským provázkem, jednou po délce rolády a poté po šířce v 5 cm intervalech.
- Nalijte 1 šálek kuřecího vývaru do pekáče o rozměrech 23 x 33 cm.
- Roládu položte do středu pekáče švem dolů.
- Osušte ji a poté potřete vršek 2 lžícemi oleje.
- Posypeme 1/4 lžičky černého pepře.
- Pečte, dokud není kůže zlatavě hnědá a vnitřní teplota nedosahuje alespoň 71 °C, 70 až 80 minut.
- Přendejte na prkénko a nechte alespoň 10 minut odpočívat.
- Vývar a šťávu z pekáče použijte jako omáčku.
- Odřízněte a odstraňte kuchyňský provázek, poté roládu nakrájejte příčně na centimetr silné plátky.
- Ozdobte zbylými nasekanými čerstvými bylinkami.