Perfektní sváteční pokrm, s kterým uděláte spoustu parády! Lahodná krůtí roláda plněná směsí kapusty a slaniny je jednoduchá a navíc si skvěle pochutnáte.
INGREDIENCE
- 2 krůtí prsa bez kosti (cca 1 kg každé)
- 5 proužků silně nakrájené slaniny
- 1 šálek nakrájené cibule
- 1 lžička soli
- ½ lžičky pepře
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 3 snítky tymiánu
- 6 lístků šalvěje nakrájených najemno
- 140 g kapusty, nahrubo nakrájené
- 2 lžíce citronové šťávy
- 110 g strouhaného parmazánu
Ńa potření rolády:
- 4 lžíce másla
- 2 snítky tymiánu
- 3 listy šalvěje
POSTUP
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Zahřejte pánev na středním plameni.
- Přidejte slaninu a opékejte, dokud nebude hnědá a křupavá z obou stran, 6–8 minut.Vyjměte slaninu a dejte stranou.
- Tuk ze slaniny nechte na pánvi a přidejte cibuli, sůl a pepř.
- Smažte, dokud cibule nezměkne, 5 minut.
- Přidejte česnek, tymián a šalvěj a jednu minutu restujte.
- Přidejte kapustu a pokračujte v restování, dokud kapusta nezačne vadnout a měknout, 5 minut.
- Sundejte z plotny a dejte stranou vychladnout.
- Jakmile směs vychladne na pokojovou teplotu, přidejte citronovou šťávu a sýr.
- Promíchejte.
- Vykostěná krůtí prsa položte kůží dolů.
- Ostrým nožem rozřízněte prsa jako otevřenou knihu.
- Takto otevřená prsa položte vedle sebe, aby vám vzniklo jedno velké prso.
- Můžete použít místo toho i jedno velké (cca 2 kg).
- Krůtu osolte, opepřete a položte na ni připravenou nádivku.
- Začnete rolovat u kratšího konce.
- Ujistěte se, že uvnitř rolády není srolovaná žádná krůtí kůže a přebytečnou kůži odřízněte.
- Použijte šest 25 cm kusů potravinářského provázku, abyste roládu pevně zajistili.
- Vložte do pekáče.
- Roládu upečte v předehřáté troubě.
- Každých 20 minut potřete rozpuštěným bylinkovým máslem, které si připravíte tak, že rozpustíte 4 lžíce másla se dvěma snítkami tymiánu a třemi lístky šalvěje, a necháte 10 minut louhovat.
- Pečte, dokud kůže není tmavě hnědá a maso nebude mít uprostřed teplotu cca 62 °C, asi 1 až 1 a ½ hodiny.
- Vyjměte z trouby a zakryjte fólií.
- Před krájením nechte roládu 20 minut odpočinout.
- Užijte si to!
Možná se vám budou hodit naše recenze na titanové pánve. V čem tkví jejich výhody a která se stala favoritem? Přečtěte si více!