Roláda z lískových ořechů se šlehačkou

Roláda z lískových ořechů se šlehačkou
Příprava: 10 minut Vaření: 60 minut Počet porcí: 8

Jemná, ale bohatá roláda z pražených lískových oříšků plněná ostružinovou šlehačkou a ozdobená dokonalou čokoládovou omáčkou je naprostou delikatesou, kterou prostě musíte vyzkoušet!

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 3/4 šálku rozemletých pražených lískových oříšků (postup v receptu)
  • 1/4 arrowroot kořenového škrobu
  • 6 velkých vajec, oddělených na žloutky a bílky
  • ¼ lžičky vinného kamene
  • 2/3 šálku cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Na náplň:

  • 2 a ½ šálku smetany ke šlehání
  • 2/3 šálku ostružinového džemu
  • 1/4 lžičky vinného kamene
  • 1/4 šálku moučkového cukru

Na čokoládovou omáčku:

  • 1/4 šálku slaného másla
  • 1/2 šálku kvalitního kakaového prášku
  • 1/4 šálku plnotučného mléka
  • 1/4 šálku cukru
  • 1/8 lžičky soli

Na pražené lískové ořechy:

  • 1 šálek celých nesolených pražených lískových ořechů

Postup

Příprava těsta:

  • Předehřejte troubu na 175 ° C.
  • Celé lískové ořechy rozložte na plech a vložte do trouby na 15–20 minut, dokud se vnější slupka trochu neodloupne.
  • Vyjměte a nasypte do kuchyňské utěrky.
  • Nechte několik minut vychladnout, poté důkladně utřete ručníkem, aby se odstranily některé slupky lískových ořechů, a poté nechte zcela vychladnout.
  • Jakmile ořechy vychladnou, po malých dávkách je mixujte v kuchyňském robotu, dokud vám nevznikne mouka.
  • Trochu celých pražených ořechů si schovejte na ozdobu.
  • Předehřejte troubu na 190 °C.
  • Pečící plech vymažte máslem, vyložte pečicím papírem a poté papír vymažte.
  • Elektrickým šlehačem šlehejte bílky a vinný kámen, dokud se nevytvoří měkké špičky.
  • Přidejte 1/3 šálku cukru a pokračujte ve šlehání, dokud se nevytvoří tuhé špičky, odstavte.
  • Do samostatné mísy přidejte žloutky, dále přidejte další 1/3 šálku cukru a šlehejte, dokud nebudete mít hustou a světlou směs, asi minutu.
  • Přidejte mouku z lískových ořechů, škrob, sůl a vanilku a prošlehejte.
  • Do směsi po třetinách vmíchejte bílky.
  • Nalijte na připravený plech a rovnoměrně rozetřete stěrkou.
  • Pečte 14–16 minut, poté vyjměte a nechte mírně vychladnout.
  • Poté zvedněte pečicí papír s těstem a položte na navlhčenou kuchyňskou utěrku.
  • Posypte moučkovým cukrem a těsto opatrně srolujte pomocí pečícího papíru a utěrky.
  • Nechte takto úplně vychladnout.

Příprava náplně:

  • Elektrickým šlehačem šlehejte smetanu a vinný kámen, dokud se nevytvoří měkké vrcholy.
  • Přidejte cukr a 1/3 šálku džemu a dále šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky – zbylou 1/3 šálku džemu si ponechte na potření rolády.
  • Na potření si nechte 1 šálek šlehačky.

Příprava rolády:

  • Když těsto vychladne, opatrně jej rozbalte.
  • 1/3 šálku džemu rovnoměrně rozetřete na těsto a poté pomocí stěrky rozetřete šlehačku, kterou jste si neodložili na potření rolády, rovnoměrně po celém těstě.
  • Roládu opatrně znovu srolujte a zabalte do pečícího papíru – dejte na 30 minut až hodinu do lednice nebo mrazáku.
  • Ve velké pánvi rozpusťte máslo na středně mírném ohni.
  • Přidejte kakaový prášek a šlehejte do hladka, poté přidejte cukr a prošlehejte.
  • Přidejte mléko a dále šlehejte do zhoustnutí – pokud potřebuje více tekutiny, přidejte ještě trochu mléka.
  • Odstraňte z ohně a nechte uležet, dokud omáčka mírně nevychladne.
  • Nahrubo si nasekejte zbylé pražené lískové ořechy.
  • Vyjměte roládu z mrazáku nebo lednice a sundejte pečící papír.
  • Zalijte roládu čokoládovou omáčkou a ozdobte odloženou šlehačkou.
  • Posypte nahrubo nasekaných praženými oříšky a podávejte!
Roláda z pražených lískových oříšků plněná ostružinovou šlehačkou a ozdobená čokoládovou omáčkou na prkýnku.
www.sisterssansgluten.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.