Jemná, ale bohatá roláda z pražených lískových oříšků plněná ostružinovou šlehačkou a ozdobená dokonalou čokoládovou omáčkou je naprostou delikatesou, kterou prostě musíte vyzkoušet!
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 3/4 šálku rozemletých pražených lískových oříšků (postup v receptu)
- 1/4 arrowroot kořenového škrobu
- 6 velkých vajec, oddělených na žloutky a bílky
- ¼ lžičky vinného kamene
- 2/3 šálku cukru
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Na náplň:
- 2 a ½ šálku smetany ke šlehání
- 2/3 šálku ostružinového džemu
- 1/4 lžičky vinného kamene
- 1/4 šálku moučkového cukru
Na čokoládovou omáčku:
- 1/4 šálku slaného másla
- 1/2 šálku kvalitního kakaového prášku
- 1/4 šálku plnotučného mléka
- 1/4 šálku cukru
- 1/8 lžičky soli
Na pražené lískové ořechy:
- 1 šálek celých nesolených pražených lískových ořechů
Postup
Příprava těsta:
- Předehřejte troubu na 175 ° C.
- Celé lískové ořechy rozložte na plech a vložte do trouby na 15–20 minut, dokud se vnější slupka trochu neodloupne.
- Vyjměte a nasypte do kuchyňské utěrky.
- Nechte několik minut vychladnout, poté důkladně utřete ručníkem, aby se odstranily některé slupky lískových ořechů, a poté nechte zcela vychladnout.
- Jakmile ořechy vychladnou, po malých dávkách je mixujte v kuchyňském robotu, dokud vám nevznikne mouka.
- Trochu celých pražených ořechů si schovejte na ozdobu.
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Pečící plech vymažte máslem, vyložte pečicím papírem a poté papír vymažte.
- Elektrickým šlehačem šlehejte bílky a vinný kámen, dokud se nevytvoří měkké špičky.
- Přidejte 1/3 šálku cukru a pokračujte ve šlehání, dokud se nevytvoří tuhé špičky, odstavte.
- Do samostatné mísy přidejte žloutky, dále přidejte další 1/3 šálku cukru a šlehejte, dokud nebudete mít hustou a světlou směs, asi minutu.
- Přidejte mouku z lískových ořechů, škrob, sůl a vanilku a prošlehejte.
- Do směsi po třetinách vmíchejte bílky.
- Nalijte na připravený plech a rovnoměrně rozetřete stěrkou.
- Pečte 14–16 minut, poté vyjměte a nechte mírně vychladnout.
- Poté zvedněte pečicí papír s těstem a položte na navlhčenou kuchyňskou utěrku.
- Posypte moučkovým cukrem a těsto opatrně srolujte pomocí pečícího papíru a utěrky.
- Nechte takto úplně vychladnout.
Příprava náplně:
- Elektrickým šlehačem šlehejte smetanu a vinný kámen, dokud se nevytvoří měkké vrcholy.
- Přidejte cukr a 1/3 šálku džemu a dále šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky – zbylou 1/3 šálku džemu si ponechte na potření rolády.
- Na potření si nechte 1 šálek šlehačky.
Příprava rolády:
- Když těsto vychladne, opatrně jej rozbalte.
- 1/3 šálku džemu rovnoměrně rozetřete na těsto a poté pomocí stěrky rozetřete šlehačku, kterou jste si neodložili na potření rolády, rovnoměrně po celém těstě.
- Roládu opatrně znovu srolujte a zabalte do pečícího papíru – dejte na 30 minut až hodinu do lednice nebo mrazáku.
- Ve velké pánvi rozpusťte máslo na středně mírném ohni.
- Přidejte kakaový prášek a šlehejte do hladka, poté přidejte cukr a prošlehejte.
- Přidejte mléko a dále šlehejte do zhoustnutí – pokud potřebuje více tekutiny, přidejte ještě trochu mléka.
- Odstraňte z ohně a nechte uležet, dokud omáčka mírně nevychladne.
- Nahrubo si nasekejte zbylé pražené lískové ořechy.
- Vyjměte roládu z mrazáku nebo lednice a sundejte pečící papír.
- Zalijte roládu čokoládovou omáčkou a ozdobte odloženou šlehačkou.
- Posypte nahrubo nasekaných praženými oříšky a podávejte!