Naprosto luxusní vepřová roláda plněná jablky, špenátem, brusinkami a slaninou podávaná s omáčkou a batáty pečenými v troubě se skvěle hodí na slavnostní večeře, kdy ohromí všechny vaše hosty.
Co budete potřebovat
- cca 2 kg vepřové pečeně
- 3 lžíce másla
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 10 celých stroužků česneku
- 1 šálek kuřecího vývaru
Na náplň:
- 5 plátků slaniny, nakrájených na kostičky
- 1 velká šalotka nakrájená na kostičky
- 4 šálky čerstvého baby špenátu
- 6 stroužků česneku, nasekaných
- 2 lžíce brandy nebo koňaku (volitelně)
- 1 malé jablko, oloupané a nakrájené na jemné kostičky
- 1/2 šálku sušených brusinek, nasekaných
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 a 1/2 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce mořské soli
- 1 lžička mletého černého pepře
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžíce čerstvého tymiánu
- 1 lžíce čerstvého rozmarýnu, nasekaného
Na omáčku:
- 1 a 1/2 lžíce másla
- 1 a 1/2 lžíce hladké mouky
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 1 šálek výpeku z pánve, scezeného
Na pečené batáty:
- 4 střední batáty
- 2 lžíce avokádového nebo olivového oleje
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 až 1 a 1/2 lžičky soli
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička uzené papriky
- 2 lžičky provensálských bylinek
Postup
Příprava náplně:
- Zahřejte velkou pánev na středním plameni
- Přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a několik minut ji restujte.
- Dále přidejte šalotku a restujte, dokud není slanina křupavá.
- Přidejte čerstvý špenát a promíchejte ho s kousky slaniny.
- Až špenát zvadne, přidejte česnek a brandy (pokud používáte), vše promíchejte a vařte asi 2 minuty, dokud se většina tekutiny nezredukuje.
- Tuto směs přeneste do velké mísy.
- Přidejte zbývající ingredience na náplň: jablka, sušené brusinky, sůl, černý pepř, papriku, hořčici, javorový sirup, tymián a rozmarýn a promíchejte.
Příprava masa:
- Vepřové maso položte tučnou stranou dolů na prkénko.
- Pomocí ostrého nože maso podélně nařízněte, ale nerozřízněte ho až ke konci.
- Jakmile se přiblížíte k druhé straně vepřového masa, otočte ho na stranu a nožem začněte krájet v opačném směru.
- Takto postupujte, dokud nebude maso zploštělé.
- Jakmile budete mít plochý plát vepřového masa, pomocí paličky na maso ho zploštěte.
- Naklepané maso otočte tak, aby tuková strana směřovala nahoru.
- Tuto stranu osolte, poté maso otočte na druhou stranu.
- Připravenou náplň rozetřete na celý povrch masa, přičemž na jednom okraji ponechte cca 4 – 5 cm místo bez náplně.
- Kratší konec masa začněte rolovat.
- Vzniklou roládu svažte provázkem na několika místech.
- Předehřejte velkou pánev vhodnou do trouby na středně vysokém plameni a přidejte kapku oleje.
- Přidejte roládu tučnou stranou dolů.
- Opékejte dozlatova a poté otočte.
- Každých pár minut roládu otočte, dokud není celá dobře opečená.
- Přidejte celé stroužky česneku, čerstvé bylinky a do pánve přilijte 1 šálek kuřecího vývaru.
- Nechte vývar vařit a poté pánev přikryjte pokličkou nebo alobalem.
- Pečte vepřovou panenku při 220 stupních Celsia po dobu přibližně 1 hodiny a 15 minut, nebo dokud vnitřní teplota ve středu masa nedosáhne 71 stupňů Celsia.
- Začněte kontrolovat propečenost po 55 minutách.
- V polovině pečení sundejte pokličku, aby maso získalo více barvy.
- Upečenou roládu vyjměte z trouby a velkou lžící podlijte výpekem z pánve.
- Několik minut podlévejte a poté vyndejte roládu na prkénko.
- Nechte odpočívat alespoň 15 minut, až 30 minut.
Příprava omáčky:
- Na omáčku sceďte zbylý výpek z pánve přes jemné sítko do velké odměrky.
- Vložte celé stroužky pečeného česneku do samostatné misky.
- Výpek nechte asi 10 minut odstát, dokud se nahoře neoddělí tuk.
- Pomocí odsávačky na masové šťávy nasajte výpek ze spodní části odměrky do druhé odměrky.
- Budete potřebovat pouze 1 šálek výpeku.
- Předehřejte středně velkou pánev na středním plameni a přidejte máslo a mouku, abyste vytvořili jíšku.
- Nechte jíšku vařit po dobu 3 až 4 minut, poté pomalu začněte přidávat výpek z pánve a po každém přidání šlehejte.
- Dále přidejte kuřecí vývar.
- Nakonec prolisujte pečený česnek a zašlehejte ho do omáčky.
Příprava pečených batátů:
- Batáty oloupejte a nakrájejte na kostičky o velikosti cca 2,5 cm a položte je na plech vyložený pečicím papírem.
- Okořeňte je přímo na plechu solí, pepřem, uzenou paprikou, česnekovým práškem, provensálskými bylinkami, avokádovým olejem a javorovým sirupem.
- Vše promíchejte, zakryjte alobalem a pečte při 220 stupních Celsia po dobu 25 minut.
- Odstraňte alobal a pečte dalších 15 až 20 minut dozlatova.
- Z odpočaté rolády sundejte provázek a ostrým nožem ji nakrájejte na cca centimetr silné plátky. Podávejte s velkým množstvím omáčky a pečenými batáty.