Roláda z vepřového masa s omáčkou a pečenými batáty

Roláda z vepřového masa s omáčkou a pečenými batáty

Naprosto luxusní vepřová roláda plněná jablky, špenátem, brusinkami a slaninou podávaná s omáčkou a batáty pečenými v troubě se skvěle hodí na slavnostní večeře, kdy ohromí všechny vaše hosty.

Co budete potřebovat

  • cca 2 kg vepřové pečeně
  • 3 lžíce másla
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 10 celých stroužků česneku
  • 1 šálek kuřecího vývaru

Na náplň:

  • 5 plátků slaniny, nakrájených na kostičky
  • 1 velká šalotka nakrájená na kostičky
  • 4 šálky čerstvého baby špenátu
  • 6 stroužků česneku, nasekaných
  • 2 lžíce brandy nebo koňaku (volitelně)
  • 1 malé jablko, oloupané a nakrájené na jemné kostičky
  • 1/2 šálku sušených brusinek, nasekaných
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 a 1/2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce mořské soli
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu, nasekaného

Na omáčku:

  • 1 a 1/2 lžíce másla
  • 1 a 1/2 lžíce hladké mouky
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 1 šálek výpeku z pánve, scezeného

Na pečené batáty:

  • 4 střední batáty
  • 2 lžíce avokádového nebo olivového oleje
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 až 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička uzené papriky
  • 2 lžičky provensálských bylinek

Postup

Příprava náplně:

  • Zahřejte velkou pánev na středním plameni
  • Přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a několik minut ji restujte.
  • Dále přidejte šalotku a restujte, dokud není slanina křupavá.
  • Přidejte čerstvý špenát a promíchejte ho s kousky slaniny.
  • Až špenát zvadne, přidejte česnek a brandy (pokud používáte), vše promíchejte a vařte asi 2 minuty, dokud se většina tekutiny nezredukuje.
  • Tuto směs přeneste do velké mísy.
  • Přidejte zbývající ingredience na náplň: jablka, sušené brusinky, sůl, černý pepř, papriku, hořčici, javorový sirup, tymián a rozmarýn a promíchejte.

Příprava masa:

  • Vepřové maso položte tučnou stranou dolů na prkénko.
  • Pomocí ostrého nože maso podélně nařízněte, ale nerozřízněte ho až ke konci.
  • Jakmile se přiblížíte k druhé straně vepřového masa, otočte ho na stranu a nožem začněte krájet v opačném směru.
  • Takto postupujte, dokud nebude maso zploštělé.
  • Jakmile budete mít plochý plát vepřového masa, pomocí paličky na maso ho zploštěte.
  • Naklepané maso otočte tak, aby tuková strana směřovala nahoru.
  • Tuto stranu osolte, poté maso otočte na druhou stranu.
  • Připravenou náplň rozetřete na celý povrch masa, přičemž na jednom okraji ponechte cca 4 – 5 cm místo bez náplně.
  • Kratší konec masa začněte rolovat.
  • Vzniklou roládu svažte provázkem na několika místech.
  • Předehřejte velkou pánev vhodnou do trouby na středně vysokém plameni a přidejte kapku oleje.
  • Přidejte roládu tučnou stranou dolů.
  • Opékejte dozlatova a poté otočte.
  • Každých pár minut roládu otočte, dokud není celá dobře opečená.
  • Přidejte celé stroužky česneku, čerstvé bylinky a do pánve přilijte 1 šálek kuřecího vývaru.
  • Nechte vývar vařit a poté pánev přikryjte pokličkou nebo alobalem.
  • Pečte vepřovou panenku při 220 stupních Celsia po dobu přibližně 1 hodiny a 15 minut, nebo dokud vnitřní teplota ve středu masa nedosáhne 71 stupňů Celsia.
  • Začněte kontrolovat propečenost po 55 minutách.
  • V polovině pečení sundejte pokličku, aby maso získalo více barvy.
  • Upečenou roládu vyjměte z trouby a velkou lžící podlijte výpekem z pánve.
  • Několik minut podlévejte a poté vyndejte roládu na prkénko.
  • Nechte odpočívat alespoň 15 minut, až 30 minut.

Příprava omáčky:

  • Na omáčku sceďte zbylý výpek z pánve přes jemné sítko do velké odměrky.
  • Vložte celé stroužky pečeného česneku do samostatné misky.
  • Výpek nechte asi 10 minut odstát, dokud se nahoře neoddělí tuk.
  • Pomocí odsávačky na masové šťávy nasajte výpek ze spodní části odměrky do druhé odměrky.
  • Budete potřebovat pouze 1 šálek výpeku.
  • Předehřejte středně velkou pánev na středním plameni a přidejte máslo a mouku, abyste vytvořili jíšku.
  • Nechte jíšku vařit po dobu 3 až 4 minut, poté pomalu začněte přidávat výpek z pánve a po každém přidání šlehejte.
  • Dále přidejte kuřecí vývar.
  • Nakonec prolisujte pečený česnek a zašlehejte ho do omáčky.

Příprava pečených batátů:

  • Batáty oloupejte a nakrájejte na kostičky o velikosti cca 2,5 cm a položte je na plech vyložený pečicím papírem.
  • Okořeňte je přímo na plechu solí, pepřem, uzenou paprikou, česnekovým práškem, provensálskými bylinkami, avokádovým olejem a javorovým sirupem.
  • Vše promíchejte, zakryjte alobalem a pečte při 220 stupních Celsia po dobu 25 minut.
  • Odstraňte alobal a pečte dalších 15 až 20 minut dozlatova.
  • Z odpočaté rolády sundejte provázek a ostrým nožem ji nakrájejte na cca centimetr silné plátky. Podávejte s velkým množstvím omáčky a pečenými batáty.
Roláda plněná jablky, špenátem, brusinkami a slaninou na talíři.
www.tatyanaseverydayfood.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.