Roláda ze sněhových pusinek s citrónovým krémem

Roláda ze sněhových pusinek s citrónovým krémem
Příprava: 10 minut Vaření: 40 minut Počet porcí: 8

Skvělý osvěžující dezert z pusinek, pistácií a citronového krému udělá na vaše hosty patřičný dojem a celá vaše rodina si ho zamiluje. Navíc je až překvapivě jednoduchý na přípravu a nepotřebujete na něj moc ingrediencí.

Co budete potřebovat

Na roládu:

  • 5 bílků
  • 280 g moučkového cukru
  • 50 g vyloupaných pistáciových oříšků, jemně nasekaných
  • moučkový cukr, na posypání

Na citrónový krém:

  • 100 g másla, změklého
  • 225 g moučkového cukru
  • 5 žloutků
  • šťáva a jemně nastrouhaná kůra z 3 velkých citrónů
  • 300 ml smetany ke šlehání, lehce našlehané

Postup

  • Troubu předehřejte na 200°C.
  • Pečící plech o rozměrech 23 x 33 cm vyložte pečicím papírem.
  • Bílky šlehejte v čisté velké míse elektrickým šlehačem při plné rychlosti do tuhého sněhu.
  • Postupně přidávejte po lžičkách cukru a po každém přidání dobře prošlehejte.
  • Šlehejte, dokud nebudete mít opravdu tuhou a lesklou směs a dokud nebude přidán všechen cukr.
  • Směs rozetřete na připravený plech a posypte nasekanými pistáciemi.
  • Pečte asi 8 minut do zlatohněda.
  • Snižte teplotu trouby na 160°C a pečte dalších 15 minut, dokud nebude pusinkové těsto na dotek pevné.
  • Vyjměte a otočte dnem vzhůru na kus pečícího papíru.
  • Opatrně sloupněte papír od základu pusinkového těsta a nechte asi 10 minut vychladnout.
  • Máslo dejte do žáruvzdorné mísy, přidejte cukr a ručně šlehejte, dokud se nespojí.
  • Vmíchejte žloutky.
  • Přidejte citronovou kůru a šťávu a šlehejte do hladka.
  • Postavte misku nad hrnec s vroucí vodou a šlehejte, dokud směs nezhoustne.
  • Nechte si 100 g (asi 6 polévkových lžic) citronového krému a dejte stranou.
  • Zbylý citronový krém nalijte do sterilizované sklenice, uzavřete a skladujte v lednici až 2 týdny.
  • Smíchejte citronový krém se šlehačkou, krouživým pohybem získáte mramorovaný efekt.
  • Natřete na vychladlé pusinkové těsto a pevně srolujte do rolády (pomozte si pečícím papírem).
  • Roládu položte na talíř švem dolů.
  • Při podávání poprašte moučkovým cukrem a nechte si chutnat!
Dezert z pusinek, pistácií a citronového krému s vedle položenou sklenicí a talířkem s kouskem rolády.
www.bbc.co.uk

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.