Neuvěříte, jak sýrová roláda může být chutná, když se dají do kupy parmezán, s kozím sýrem a ricottou. Pochutnejte si!
Co budeme potřebovat
- 500 ml mléka
- 75 g másla
- 100 g hladké mouky
- 7 vajec (oddělených)
- 125 g parmezánu (jemně nastrouhaného)
- špetka kajenského pepře
- 125 g měkkého kozího sýra bez kůry (rozdrobený)
- 120 g crème fraîche nebo zakysané smetany
- 250g ricotty
- 40 g jemných pikantních papriček (nahrubo nasekaných)
- 40 g sušených rajčat (nakrájených nahrubo)
- 30 g černých oliv bez pecky (nasekaných)
- hrst nasekaných lístků bazalky plus malé lístky na ozdobu
- 75 g čerstvého bazalkového pesta
- 1 lžíce panenského olivového oleje
Postup
- Troubu předehřejte na 200°C.
- Plech si vyložíme pečícím papírem a jemně pomažeme máslem.
- V malé pánvi přiveďte mléko k varu a odstavte stranou.
- Ve středně velké pánvi rozpustíme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání minutu restujeme na střední teplotu.
- Postupně vmícháme ohřáté mléko a míchejte 2 minuty, dokud nebude hladké a husté.
- Sundejte pánev z plotny, ochlaďte na minutu.
- Vmíchejte žloutky, 50 g parmezánu, kajenský pepř a trochu koření.
- Bílky dejte do velké čisté mísy a šlehejte, dokud nevytvoří měkké špičky.
- Vmíchejte do omáčky.
- Směs rozetřeme do připravené formy a povrch posypeme dalšími 25 g parmazánu.
- Pečte 15 minut, dokud se nenafoukne a nezezlátne.
- Vyjměte z trouby a nechte 5 minut odležet a poté zcela vychladnout.
- Mezitím smíchejte kozí sýr s crème fraîche nebo zakysanou smetanou do hladka, poté vmíchejte ricottu, zbývajících 25 g parmezánu a trochu koření.
- Po vychladnutí opatrně lžící naneste směs kozího sýra na povrch rolády do vzdálenosti 2,5 cm od každého dlouhého okraje a posypte nakrájenými pikantními paprikami, rajčaty, černými olivami a bazalkou.
- Roládu smotejte, zabalte do papíru, a poté potravinářskou fólii.
- Dejte na plech a nechte alespoň 4 hodiny chladit.
- Pro podávání roládu rozbalte a nakrájejte na 12 plátků silných asi 3-4 cm.
- Položte je na plech vyložený nepřilnavým papírem a nechte vyhřát na pokojovou teplotu.
- Posypte extra 25 g parmezánu a zahřejte v troubě nastavené na 180 °C, po dobu 5-6 minut, ale hlídejte je, aby se náplň neroztekla a nevytekla.
- Mezitím smíchejte pesto s extra panenským olivovým olejem.
- Plátky rolády přendejte na nahřáté talíře a podávejte s pestem na boku, ozdobené malými lístky bazalky.
Jako přílohu k tomuto recepty na sýrovou roládu můžete zvolit i pečivo. A co může být lepší než chléb z domácí pekárny? Tu nejlepší pekárnu si můžete vybrat z naší recenze na našem webu! V obchodě už si žádný nekoupíte!