Víte, co je rotiserie (rotisserie)?
Jedná se o úžasnou metodu přípravy masa.
Jaké maso můžete tímto způsobem připravit?
Co všechno budete potřebovat?
Všechno se dozvíte níže.
Co je rotiserie?
Rotiserie může znít jako něco velmi složitého. Ve skutečnosti se jedná o přípravu masa na rožni pomocí špízové jehly na otáčení rotiserii.
Název pochází z francouzštiny a v překladu přímo znamená „grilovačka“.
Jídlo (hlavně maso) se nabodne na rožeň a pomalu se otáčí nad ohněm. Díky tomu se rovnoměrně upeče a zároveň nebude ležet v tuku jako při smažení nebo pečení v troubě.
Tento způsob přípravy se využívá hlavně v restauracích a na větších akcích. Připravit takto můžete celé zvíře (kuře nebo prase).
V současnosti se s tímto označením můžete setkat u některých typů otáčecích grilů.
Výhody přípravy masa na rotiserii
Jednodušší vaření
Obrovskou výhodou je, že veškerá šťáva a koření zůstanou uvnitř masa.
Maso bude uvnitř šťavnaté. Nemusíte se obávat, že byste měli suché kuře, vepřové nebo hovězí maso. U kuřete je vysušenost běžná, ale díky této technice se toho nemusíte obávat.
Méně tuku
Jednou z hlavních výhod rotiserie je, že veškerý přebytečný tuk skončí v ohni a nebude na mase. Vertikální otáčení zajistí, že se maso upeče rovnoměrně a bez tuku.
Pro lepší výsledky můžete maso marinovat i zevnitř.
Rovnoměrné opékání
Rozložení tepla je při přípravě masa velmi důležité. Díky vertikálnímu grilování na rotisserii zajistíte, že se maso bude opékat rovnoměrně ze všech stran. Toho jinak nedocílíte.
Pomalý proces karamelizuje bílkoviny masa a dodá mu velmi bohatou chuť. Všechny přebytečné tuky budou stékat z masa dolů.
Ideální pro velké porce masa
Metoda grilování rotiserie je skvělé pro všechny, kdo potřebují udělat hodně masa najednou. Můžete totiž na jehlu nabodnout celé kuře nebo jiné maso.
K rožnění můžete použít dřevěné uhlí, které nebude tolik kouřit a získáte jedinečnou chuť.
Většina grilů obsahuje veškeré příslušenství rotisserie, které budete potřebovat na sestavení grilu doma.
Dokonale křupavá kůrčička
Každý na grilování miluje křupavou kůrku. Tato metoda přináší 100% křupavost a šťavnatost zároveň.
Pekáč v grilu můžete použít pro zachycení přebytečného tuku, aby neskončil v grilu. Díky tomu budete mít šťavnaté, zdravé maso a čistý gril.
Zdravější maso
Příprava jídla tímto způsobem zajistí, že maso bude obsahovat méně tuku. Díky tomu bude zdravější v porovnání s jinými metodami vaření.
Kuře na rotisserii bude nejlepší s marinádou a pomalým otáčením, ale tuk odstraníte také z hovězího nebo vepřového masa.
Jak si připravit rotisserie grill?
Na grilování budete potřebovat gril s rotiserie příslušenstvím, provázek, odolné rukavice a maso. Jak postupovat, abyste získali nejlepší pokrm na grilu?
- Maso naporcujte a marinujte. Poté ho pevně připevněte na grilovací jehlu a upevněte provázkem.
- Vyzkoušejte, jestli se jídlo pohodlně vejde do grilu.
- Nastavte gril na nepřímý oheň a umístěte odkapávací pekáč uprostřed. Poté zapalte uhlíky.
- Zapojte a zkontrolujte motor, který bude otáčet jehlu s masem.
- Otevřete víko grilu, dokud nemáte v roce připravenou rožeň.
- Vezměte si rukavice nebo chňapky. Namontujte rotisserii do držáku na gril.
- Zapněte motor grilu. Ujistěte se, že se maso volně otáčí a pekáč je umístěn přímo pod masem. Maso se nesmí pohybovat kolem. Jestli je uvolněné, svažte ho provázkem.
- Zavřete víko grilu. Kontrolujte vše po 30 minutách, abyste věděli, že vše správně funguje a maso z jehly nepadá dolů. Počkejte, dokud nebude jídlo hotové.
- Pomocí rukavic sejměte rožeň z grilu a přesuňte na prkénko.
- Sejměte upečené maso z rotisserie. Nezapomeňte odstranit provázek.
- Nechte chvíli odpočívat. Po 10 až 15 minutách můžete podávat.
Jaké maso na rotiserii je nejlepší?
Rotisserie grilované kuře patří mezi nejoblíbenější, ale nemusíte připravovat jen kuře. Vychutnat si můžete:
- kuřecí maso v marinádě,
- žebra na grilu,
- grilované vepřové maso,
- marinovaná krůta,
- glazovaný ananas.
Léto bez grilu rotisserie si užijete, protože získáte zdravé, chutné a šťavnaté maso. Připravit můžete nejen různé druhy masa, ale také ovoce. Využijte tuto metodu vaření naplno a vychutnejte si grilované pokrmy bez tuku.